Generali treba veći kapital, ali to nećemo tražiti od dioničara

Autor: Ana Blašković , 01. svibanj 2013. u 22:01
Talijanska grupacija Generali osiguranje završila je 2012. sa 367 milijuna eura neto dobiti/EPA

Premda je dobit pala tri puta, Generali će isplatiti 0,2 eura dividende po dionici vlasnicima kompanije.

Talijanska grupacija Generali osiguranje prošlu godinu završila je sa 367 milijuna eura konsolidirane neto dobiti što je tri puta lošiji rezultat ostvaren u odnosu na godinu ranije.

Nastavak je to višegodišnjeg pada profitabilnosti i gubitka tržišne pozicije zbog čega je kompanija pod novim menadžmentom krenula u oštro restrukturiranje poslovanja.U prošloj godini Generali je promijenio menažment, započeo veliko čišćenje poslovanja kako bi povratio profitabilnost i popravio loše rezultate koje je ostvario u usporedbi s konkurencijom. Da bi to ostvario do 2015. Generali mora povećati kapital, a primarni fokus grupacije vraća se na temeljni osiguravateljni biznis, najavio je izvršni direktor Mario Greco dioničarima na glavnoj skupštini u utorak u Trstu. 

 

367milijuna

eura konsolidirana je neto dobit Generali osiguranja.

Ambiciozan plan
"Nemamo namjeru tražiti od naših dioničara kapital kako bi ojačali solventnost ili očvrsnuli bilancu. To ne bi bilo pravedno, imamo jasnu strategiju da osnažujemo kapital prodajom netemeljne imovine", poručio je Greco. O tome koliko će Generaliju u konačnici trebati kapitala Greco nije govorio. Grupacije je već prodala Migdal i 12 posto udjela u Banca Generaliju te najavila početak prodaje za Generali US i BSI. Povratak kompanije u top formu Greco namjerava postići jačim naglaskom na segment osiguranja imovine i nezgoda zbog njegove strateške prednosti što je manje osjetljiv na poremećaje na financijskim tržištima. Ambiciozan plan je da bi taj segment trebao činiti polovicu ukupne operativne dobiti od pet milijardi eura do 2015. Plan restrukturiranja podrazumijeva i učinkovitije generiranje gotovine koja bi do 2015. trebala dosegnuti dva milijuna eura godišnje i rast štednje od 600 milijuna eura u tom periodu. Vlasnicima grupacije novi menadžment obvezao se na disciplinirano i transparentno poslovanje bez preuzimanja spekulativnih rizika, pojednostavljanje poslovanja i fokus na osiguravateljni biznis. "Stabilno ćemo isplaćivati progresivnu dividendu. Naša odluka je da i ove godine iznos bude isti kao i prošlogodišnji, unatoč značajnim otpisima", istaknuo je čelnik kompanije najavljujući 0,2 eura dividende po dionici.

 

Greco

Nemamo namjeru tražiti od naših dioničara kapital kako bi ojačali solventnost ili očvrsnuli bilancu.

Ključna tržišta
Regija srednje i istočne Europe, uključujući i Hrvatsku, za Generali ostaju ključna tržišta na kojima je ostvareno 4,1 milijardi eura premije u 2012. "Imamo liderske pozicije i zdravu profitabilnost u većini većini tržišta CEE regije koja imaju visoki potencijal za rast. Zbog toga će ta regija i nadalje biti naše temeljno tržište, a strategija od danas do 2015. godine je jednostavna: fokusirati se na posao osiguranja", poručio je Greco. S druge strane, u Italiji je u tijeku značajna reorganizacija poslovanja u sklopu koje će se u naredne tri godine investirati 300 milijuna eura u prodajnu mrežu i pojednostavljenje poslovanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close