​Funta stabilno nakon referenduma, dolar nastavlja jačati

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2014. u 14:51
Thinkstock

Rezultat škotskog referenduma o odcjepljenju od Ujedinjenog Kraljevstva nije doveo do velike promjene vrijednosti britanske funte.

Analizu pripremio: Admiral Markets Team  

Rezultat škotskog referenduma o odcjepljenju od Ujedinjenog Kraljevstva nije doveo do velike promjene vrijednosti britanske funte. U četvrtak i petak tečaj GBP/USD je porastao približno 1,50% što je manje nego je bilo očekivano. U trenutnu pisanja članka, na platformama Admiral Marketsa, vodećeg online brokera u regiji, tečaj GBP/USD iznosi 1,6325.

Osim britanske funte, i američki dolar je nastavio jačati u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta. U odnosu na euro u prošlom tjednu ojačao je dodatnih 1%, a trenutni tečaj EUR/USD iznosi 1,2850 što je najniža razina od ljeta prošle godine. Od svibnja ove godine dolar je u odnosu na euro ojačao više od 8%.

Na jačanju američke valute, zbog očekivanog većeg prinosa nego se mogao dobiti kroz kamatu na štednju, mnogo malih individualnih investitora odlučilo se na špekuliranje dolarom, te se odluka o kupnji ove valute pokazala ispravnom. 

S obzirom na stanje u gospodarstvima Eurozone i SAD-a, može se očekivati nastavak jačanja dolara. Na temelju iznimno niske inflacije u Eurozoni, Europska centralna banka će još godinama kamatne stope držati neuobičajeno nisko te će osim toga u financijski sustav ubrizgati stotine milijardi eura. Radi toga će zaduživanje u eurima biti povoljnije nego u ostalim valutama, te će mnoge banke i veliki investitori posuđivati eure te posuđeni novac ulagati u vrijednosne papire denominirane u drugim valutama, a ponajviše u američkim dolarima, budući da nakon 6 godina prinos na financijske instrumente u dolarima, napokon počinje rasti. Prebacivanje ogromne količine kapitala iz Eurozone u SAD će vjerojatno dovesti do nastavka jačanja američkog dolara u idućih godinu do dvije.

Dolar će vjerojatno jačati i u odnosu na australski i novozelandski dolar te japanski jen. Iako su ove valute u posljednjih nekoliko mjeseci već oslabile 5-7% u odnosu na američki dolar, možemo očekivati nastavak trenda na temelju gore navedene situacije u SAD-u te stajališta centralnih banaka Australije, Novog Zelanda i Japana koje otvoreno kažu da su njihove valute i dalje precijenjene te da bi dodatno slabljenje bilo poželjno.

Cijene dionica na Zapadu i dalje rastu. Ameički SP500 indeks je u petak ponovno dosegnuo rekordnu razinu, a trenutno se nalazi 9% iznad razine sa početka godine. Njemački DAX je od početka godine porastao 3,50%, no usporavanje rasta je bilo očekivano budući da je prethodnih nekoliko godina rastao po mnogo višim stopama od prosječnih. Vrijednost DAX-a je u 2013. godini porasla čak 24%.

Sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim financijskim tržištima, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (23.09.) u 18 sati na kojem će biti objašnjeno što je Forex te koje su prednosti ulaganja na ovom tržištu u odnosu na ostale oblike investiranja. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Komentirajte prvi

New Report

Close