Investitori čekali rasplet drame

Autor: Poslovni dnevnik , 14. ožujak 2019. u 10:23
Trgovanje u srijedu proteklo je u relativno mirnom tonu/REUTERS

Tečaj eura pritom se nije značajnije promijenio u odnosu na završetak trgovanja dan ranije.

Britanska funta ojačala je u srijedu za oko 0,6 posto prema dolaru i euru jer su investitori očekivali da će britanski parlamentarci glasati protiv brexita bez sporazuma o razdruživanju od Europske unije. 

Premda sporazum koji je premijerka Theresa May ispregovarala s EU-om ni u drugom pokušaju nije dobio podršku parlamenta, gubici funte su ograničeni jer većina investitora ipak vjeruje da će Britanija izbjeći brexit bez dogovora i umjesto toga tražiti odgodu datuma izlaska iz EU-a postavljenog za 29. ožujka.

 

0,6 posto

povećala se vrijednost britanske valute u odnosu na američku

Dolar je u srijedu blago ojačao prema košarici ostalih vodećih svjetskih valuta u relativno mirnom trgovanju na međunarodnim tržištima.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, prijepodne je ojačao blagih 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje trgovanja, na 96,994 boda. 

Slabiji od očekivanja podaci o inflaciji u SAD-u u veljači i slabljenje prinosa na američke državne obveznice razlozi su koji prigušuju potražnju za dolarom, kažu analitičari. Tečaj eura pritom se nije značajnije promijenio u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, pa se u srijedu prijepodne kretao na 1,1287 dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close