Funta i dalje najbolji izbor za Škotsku

Autor: Tomislav Pili , 08. rujan 2014. u 18:03
Korist zadržavanja funte je očita, smatraju stručnjaci/REUTERS

Ekonomisti ocijenili da je za Edinburgh uvođenje eura najlošija opcija.

Nakon što posljednje ankete pokazuju da su simpatizeri neovisnosti po prvi puta prešli u vodstvo, ekonomski analitičari ocjenjuju da je zadržavanje britanske funte najrazumnija opciju za Škotsku, bila ona neovisna ili i dalje u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva.

Od pet ekonomista koji su sudjelovali u anketi Financial Timesa, njih troje smatra da je nastavak monetarne unije najbolje rješenje. Jedan analitičar smatra da je pravi put uvođenje vlastite, škotske valute. Inače, vlastita valuta drugo je najbolje rješenje po mišljenju trojice ispitanika u toj anketi. Zanimljivo, svih pet analitičara ulazak Škotske u eurozonu smatraju najlošijim rješenjem kada se govori o monetarnoj budućnosti te države.U korist zadržavanja funte stručnjaci su naveli dokazanu stabilnost monetarne unije kroz stoljeća i podršku Banke Engleske kroz njezin ugled jedne od najstarijih središnjih banaka na svijetu.

Osim toga, dvije trećine škotskog izvoza odlazi u ostatak Velike Britanije, pa je korist zadržavanja funte po Edinburgh i više nego očita. Međutim, problem je što ostatak Ujedinjenog Kraljevstva ne želi nastavak monetarne unije ako Škotska proglasi neovisnost. O tome su se jasno izjasnile sve tri glavne britanske političke stranke.Činjenica da je Britanija najveći škotski trgovinski partner argument je protiv ulaska u eurozonu zbog volatilnosti tečaja. K tomu, Škotska ne zadovoljava maastriške kriterije,  podsjećaju ekonomski analitičari. 

Komentirajte prvi

New Report

Close