Franak zaziva prekršajne postupke

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 02. lipanj 2016. u 22:00
Uputili su otvoreno pismo Vladi i DORH-u/S. Strukić/PIXSELL

Udruga tvrdi da bi kreditori mogli biti kažnjeni s devet milijardi kuna.

Udruga Franak je otvorenim pismom od Vlade, Državnog odvjetništva, ministarstva financija i pravosuđa, Hrvatske narodne banke te Visokog trgovačkog suda zatražila pokretanje prekršajnog postupka protiv hrvatskih banaka koje do 1. travnja 2014. dužnicima u švicarskim francima nisu ugovorile odgovarajuće kreditne uvjete i parametre.

U svojim se zahtjevima, prenosi Hina, Udruga Franak oslanja na Zakon o potrošačkom kreditiranju koji propisuje kažnjavanje iznosom od 80.000 do 200.000 kuna onih vjerovnika i kreditnih posrednika koji su u postojećim ugovorima o kreditu propustili definirati parametre i njihove uzročno-posljedične veze po dužnike. "Banke su sve to odredile samovoljno, uslijed čega su dužnici na poziv Udruge Franak pokrenuli pojedinačne prekršajne postupke protiv banaka.

Banke su se žalile te se svi ti postupci nastavljaju i trenutno vode na Visokome prekršajnom sudu", stoji u pismu.Prema izračunu Udruge, banke bi za više od 100.000 nezakonitih kredita mogle biti kažnjene s minimalno devet milijardi kuna prekršajnih kazni. Udruga,vele, želi rasvijetiliti i postupanje banaka prilikom konverzije kredita u švicarskim francima kada su se "dužnicima nametnule nezakonito povećavane kamate i nezakonito određena fiksna marža u istovrsnim kreditima u eurima".

Komentirajte prvi

New Report

Close