Fondovi drže najmanje dionica u godinu i pol

Autor: Tomislav Pili , 18. srpanj 2018. u 21:59
Foto: Reuters

Udjel u portfeljima pao s 33 na 19 posto.

Menadžeri globalnih investicijskih fondovasrezali su udjel dionica u portfeljima na najnižu razinu od studenog 2016. godine. K tome, 60 posto njih trgovinski rat vidi kao najveći rizik za dionička tržišta, pokazuje istraživanje Bank of America Merrill Lynch. Istraživanje provedeno između 6. i 12. srpnja među menadžerima koji upravljaju s ukupno 663 milijarde dolara širom svijeta pokazalo je smanjenje izloženosti dionicama za 14 posto na svega 19 posto.

Strah kao 2012.

Tako niski udjel posljednji je puta viđen kada je Donald Trump izabran za američkog predsjednika. Trgovinski rat koji je njegova administracija pokrenula, prvenstveno s Kinom, a u nešto blažem obliku i sa Europom, za investitore je najveći tržišni rizik koji trenutno postoji. Posljednji je puta takvo razmišljanje o jednom događaju zabilježeno u srpnju 2012. i dužničke krize u Europi. Malo manje od petine investitora rizikom za tržišta smatra i preoštru monetarnu politiku američke ili europske središnje banke. “Investicijski sentiment je pesimističan ovog mjeseca”, komentirao je za Reuters Michael Hartnett, glavni investicijski analitičar Bank of America.

Vjeruju u Ameriku

Gledano po regijama, investitori i dalje relativno snažno vjeruju u američke dionice jer je udjel povećan na najvišu razinu od veljače prošle godine. S druge strane, izloženost dionicama kompanija iz eurozone na najnižoj je razini od prosinca 2016. godine. Podsjetimo, na krilima ekonomskog rasta i poreznog rasterećenja indeks S&P 500 ove je godine u plusu gotovo pet posto, dok mjerilo europskih dionica stagnira.

U nemilosti investitora su i dionice iz rastućih država za koje 12 posto ispitanika očekuje smanjenje vrijednosti. Od pojedinačnih sektora 53 posto ispitanika je istaknulo kao najpopularnije američke tehnološke dionice, Facebook, Amazon, Apple, Netflix i Google te azijsku skupinu koju čine Baidu, Alibaba i Tencent.

Komentirajte prvi

New Report

Close