Fond Advent i Bugari žele Hypo banku

Autor: Poslovni dnevnik , 27. srpanj 2014. u 22:00
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Poduzetnik Denis Barekov ima potporu ruske banke VTB, a Advent EBRD-a.

Fond rizičnog kapitala Advent International i bugarsko-ruski konzorcij na čelu s poduzetnikom Denisom Barekovim među najizglednijim su kandidatima za kupnju mreže ogranaka Hypo Alpe Adria banke (HAAB) u jugoistočnoj Europi, kazala su za Reuters dva upućena izvora.

Riječ je mreži koju čini šest banaka i leasing društava u Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Sloveniji i Crnoj Gori. Barekov je vlasnik zrakoplovne tvrtke i nekretnina, a ima potporu ruske banke VTB. Investicijski fond Advent u partnerstvu je pak s Europskom bankom za obnovu i razvitak (EBRD). Inače, Millhouse Capital, investicijska grupa u vlasništvu njemačkog poduzetnika Ralfa Dodta sa sjedištem u Londonu, u četvrtak je izvijestila o odustajanju od planova o priključenju bugarskom konzorciju zbog "nepremostivih teškoća s Barekovim". O kakvim se teškoćama radilo, ostaje nepoznato.

Dva Reutersova izvora izjavila su kako je za dijelove ili balkansku mrežu HAAB-ovih ogranaka u cjelini zainteresirano sedam kandidata. Najmanje jedan od ostalih ponuđača, Expobank u vlasništvu ruskog poduzetnika Igora Kima, iskazao je interes za kupnju čitave balkanske mreže HAAB-ovih ogranaka, kazala su tri izvora. Također, Reutersovi izvori tvrde da poznati bugarski poduzetnik Cvetan Vasilev, najveći dioničar bugarske banke Corpbank, nije više u bugarsko-ruskom konzorciju. Glasnogovornik Hypo banke odbio je komentirati navode o izglednim ponuđačima, ali je kazao da su pregovori s potencijalnim ulagačima u uznapredovaloj fazi. Slično je izjavio i glasnogovornik austrijskog ministarstva financija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close