Fitch smanjio rejting Hrvatske u domaćoj valuti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. srpanj 2016. u 11:54
Foto: Thinkstock

Promjene kriterija ocjenjivanja Fitch je u petak primijenio i na rejtinge mnogih drugih zemalja.

Agencija Fitch Ratings smanjila je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske u domaćoj valuti s 'BB+' na 'BB', uz negativne izglede, izjednačivši ga s rejtingom zemlje u stranoj valuti, što je obrazložila nedavnim promjenama kriterija ocjenjivanja.

Fitch bi trebao objaviti detaljnije izvješće i osvrt na rejting Hrvatske 29. srpnja, a u petak je objavio komentar, s obzirom da je nedavno promijenio kriterije ocjenjivanja.

Dodatno pojašnjenje jučerašnjeg poteza Fitch bi trebao objaviti 29. srpnja, a u novom komentaru samo navodi da se smanjenje dugoročnog rejtinga Hrvatske u domaćoj valuti na 'BB' temelji na tome da prema nedavnim promjenama kriterija ocjenjivanja državnih rejtinga kreditni profil Hrvatske ne podržava dugoročni rejting zemlje u domaćoj valuti jedan stupanj iznad rejtinga u stranoj valuti.

Pritom Fitch poručuje da niti jedan od dva ključna čimbenika, prema novim kriterijima, ne podržava rejting Hrvatske u domaćoj valuti iznad onoga u stranoj. Prvi čimbenik su snažni temelji javnih financija u odnosu na vanjske financijske temelje, a drugi je prijašnje preferencijalno tretiranje kreditora u domaćoj valuti u odnosu na kreditore u stranoj valuti.

Uz to, Fitch je poručio da je kratkoročne rejtinge Hrvatske u domaćoj i stranoj valuti ostavio nepromijenjene na 'B'.

Promjene kriterija ocjenjivanja Fitch je u petak primijenio i na rejtinge mnogih drugih zemalja. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ne mogu prežaliti SAV TAJ POREZ HRVATSKIM ŠUMAMA, koji smo platili ………….! A zašto????

Za koga ? Kome u džep?

Nama jedino pada javni dug i ostali dugovi kad nam HNB umjetno ojača kunicu za vrijeme turističke sezone, već u devetom mjesecu opet sve po starome. Dakle dug blago padne zbog promjene tečaja. Kakve mi to dugove otplaćujemo? Kladio bi se da smo stalni gosti tamo u MMF-u (vjerojatno nonstop u vreći za spavanje pred zgradom) i da su nam već nekoliko puta rekli da najčešće dolazimo i da polako ali sigurno postajemo dosadni. Jedino nisam siguran jesu li ovi naši “stručnjaci” svjesni da su zemlju priveli do samog ruba provalije i da samo još malo fali do totalne propasti, dok oni šalju neke vijesti po medijima koje nemaju nikakve veze sa stvarnim stanjem u zemlji, slave sami sebe (u vezi čega?) i prikazuju sliku zemlje i društva kao da teku med i mlijeko i kao da se nalazimo u samom Raju.

Jedino rejting ocjenjuje rad svih vlada i političara u zadnjih 25 godina – to jest smeće.

New Report

Close