Finci na vrhu po korištenju kartica zbog hladnih zima

Autor: Poslovni dnevnik , 06. listopad 2015. u 22:01
Među pojedinim regijama najviše je broj broj transakcija skočio u Aziji, za 27 posto/REUTERS

Uz inovacije u sustavu plaćanja, hladnoća motivira Fince da više kupuju preko interneta iz toplih domova.

Obujam kartičnih transakcija skočio je prošle godine devet posto, poduprt gospodarskim oporavkom u SAD-u i snažnim rastom takvih oblika plaćanja u azijskim gospodarstvima u nastajanju,  procjenjuje se u studiji objavljenoj u utorak.

Prošle je godine u svijetu zabilježeno 390 milijardi bezgotovinskih platežnih transakcija, pokazuje ovogodišnje Izvješće o plaćanjima u svijetu, koje su izradili Capgemini i britanska banka Royal Bank of Scotland. Time je njihov broj prema procjeni autora skočio devet posto u odnosu na 2013. kada je uvećan 7,6 posto. Među pojedinim regijama najviše je prošle godine skočio broj bezgotovinskih transakcija u azijskim gospodarstvima u nastajanju, za čak 27 posto, prvenstveno zahvaljujući širenju interneta i mobilnog plaćanja u Kini i Indiji.

 

451kartična

transakcija po stanovniku godišnje se učini u Finskoj

U godini ranije uvećan je 21 posto. Procjenjuje se da je u 2014. Kina po broju bezgotovinskih transakcija pretekla Njemačku, Veliku Britaniju, Francusku i Južnu Koreju, čime bi zauzela četvrto mjesto na globalnoj ljestvici, nakon SAD-a, eurozone i Brazila. Gledano po pojedinačnim državama, Finska je potvrdila vodeće mjesto među zemljama po broju kartičnih transakcija po stanovniku, uz prosječnu 451 transakciju po stanovniku.

Kao razlog autori izvješća navode inovacije u sustavu plaćanja, snažno gospodarstvo i osobnu potrošnju, ali i hladne zime koje građane potiču na kupovinu putem interneta. Slijedi SAD s prosječnih 390 bezgotovinskih transakcija po stanovniku u 2013., a među prvih pet nalaze se još Nizozemska, Australija i Danska. 

Komentirajte prvi

New Report

Close