Financijska kriza ruši i carstva arapskih milijardera

Autor: Tomislav Pili , 16. prosinac 2008. u 22:00

Brojke Imovina 50 najbogatijih Arapa smanjena je u posljednjih godinu dana zbog pada vrijednosti dionica i nekretnina za 25 milijardi američkih dolara

Pedeset najbogatijih Arapa izgubilo je 25 milijardi američkih dolara svog bogatstva u posljednjih godinu dana, a pad vrijednosti carstva nije iskusio samo jedan među prvih deset. Naime, prosječno bogatstvo prve pedesetorice najbogatijih državljana Arapskog poluotoka palo je sa 5 milijardi dolara na 4 milijarde, a ukupno bogatstvo smanjeno je za 12 posto i iznosi 199,5 milijardi dolara. Pozornost ove godine nije bila usmjerena na to koliko su superbogataši zaradili, nego koliko su novca izgubili.

Glavni razlog gubitka je pad vrijednosti nekretnina i dionica poslovnih banaka, koje su bile glavno utočište za očuvanje njihova bogatstva u prethodnim godinama. Pad cijena dionica i nekretnina posljedica je globalne financijske krize koja nije zaobišla ni ultrabogate arapske tajkune. Bankarski mogul princ Alwaleed bin Talal Al Saud i dalje je najbogatiji Arap unatoč gubitku četiri milijarde dolara u godini na izmaku. S ukupnim bogatstvom od 17,1 milijarde američkih dolara on je ostao gotovo dvostruko bogatiji od drugog na listi, kuvajtskog kralja nekretnina Nasera Al Karafija, koji je “težak” 9,6 milijardi dolara. Slijedi saudijski građevinski preduzetnik Man Al Sanea sa 9,3 milijarde dolara osobnog bogatstva, a četvrto mjesto dijele saudijski šeik Mohamed bin Isa Al Džaber, koji se obogatio na turizmu, i energetski tajkun iz Saudijske Arabije Mohamed Al Amudi sa 8,8 milijardi dolara. Na šestom je mjestu Abdul Aaziz Al Gurair iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je carstvo vrijedno 7,8 milijardi dolara stekao poslujući u financijskom sektoru. Obitelj Osame bin Ladena, najtraženijeg svjetskog terorista, koja posluje uglavnom u građevinskom sektoru, nalazi se na sedmome mjestu s bogatstvom od 7,2 milijarde dolara. Među prvih deset još su i saudijska obitelj Olajan, bahreinska obitelj Kano te palestinski građevinski magnat Said Kuru. Najbogatiji čovjek na svijetu prema časopisu Forbes je Warren Buffet čije se bogatstvo, stečeno kroz investicije u tekstilnu industriju i osiguravajuće kompanije, procjenjuje na 62 milijarde dolara, što je 10 milijardi više nego prije godinu dana. Gates je sada treći s imovinom od 58 milijardi dolara. Između Buffeta i Gatesa nalazi se meksički “kralj telekomunikacija” Carlos Slim sa 60 milijardi dolara. Slimovo bogatstvo u dvije se godine udvostručilo, a dionice njegove tvrtke America Movila porasle su za 120 posto u odnosu na početak 2006. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close