FED ponovno iznenadio tržišta, ruska intervencija za sad uspješna

Autor: Poslovni.hr , 22. prosinac 2014. u 12:57
Thinkstock

Prošlog tjedna održan je posljednji u nizu sastanaka guvernera američke centralne banke na kojem je odlučeno da će referentne kamatne stope i dalje ostati praktički na nuli, ali centralna banka će ih vjerojatno početi dizati u 2014. godini.

Analizu pripremio: Admiral Markets

Prošlog tjedna održan je posljednji u nizu sastanaka guvernera američke centralne banke na kojem je odlučeno da će referentne kamatne stope i dalje ostati praktički na nuli, ali centralna banka će ih vjerojatno početi dizati u 2014. godini. Financijska tržišta burno su reagirala na ovu vijest što se može vidjeti iz naglog jačanja američkog dolara u odnosu na sve ostale valute i rasta cijena dionica na rekordno visoke razine.

Od srijede navečer kada je vijest objavljena, dolar je ojačao više od 2% a trenutni tečaj EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,2268. Posljednji puta na ovoj razini bio je 2012. godine. Dionički SP500 indeks od srijede je porastao 5,30% te mu u trenutku pisanja analize vrijednost iznosi 2080,00 bodova. Od početka godine, američki dolar je u odnosu euro i hrvatsku kunu ojačao približno 10% a SP500 je porastao 13,50%.

Švicarska centralna banka prošlog je tjedna objavila da će u 2015. godini stopa inflacije imati biti negativna, te radi toga spustila referentne kamatne stope spustila u negativni teritorij što znači da svi oni koji žele štedjeti u francima sada moraju platiti za tu privilegiju. Radi ove vijesti tečaj EUR/CHF naglo je porastao približno 1% te se kasnije stabilizirao na 1,2030. Švicarska centralna banka i dalje naglašava da će braniti razinu od 1,2000.

Vjerojatno jedina valuta u odnosu na koju dolar nije jačao je ruski rubalj. Rubalj je ojačao približno 10% no i dalje je osjetno slabiji nego početkom mjeseca. Intervencija centralne banke je za sada uspješna.

Iako su se pojavile glasine da je ruska centralna banka počela prodavati zlato koje je zadnjih godina kupovala u velikim količinama, cijena zlata je ostala relativno stabilna, što znači da glasine vjerojatno nisu istinite. U trenutku pisanja analize cijena zlata iznosi 1196 dolara po unci.

Cijena nafte je prestala padati te se od početka tjedna kreće u rasponu od 54 do 58 dolara po barelu (WTI). Cijena barela BRENT nafte kojom je također moguće trgovati putem Admiral Marketsa, zadnjih se dana kreće u rasponu od 59 do 63 dolara.

Budući da su krajem tjedna neradni dani radi Božića, skoro da i nema najavljenih događaja koji bi mogli značajnije utjecati na kretanja na financijskim tržištima. Radno vrijeme tržišta pogledajte na ovoj stranici.

Kakva kretanja na financijskim tržištima očekivati do kraja godine?

Budući da je do kraja godine vjerojatno neće biti objavljena niti jedna ekonomska vijest koja bi mogla značajnije utjecati na tržište, cijene će se vjerojatno kretati na približno istoj razini na kojoj su sada. Iznimka se može dogoditi na ruskom rublju čiji tečaj u zadnje vrijeme ovisi isključivo o političkim odlukama.

Sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim financijskim tržištima, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (23.12.) u 18 sati na kojem će biti analizirana trenutna situacija na valutnom tržištu i objašnjeno koje su prednosti ulaganja na ovom tržištu u odnosu na ostale oblike investiranja. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Komentirajte prvi

New Report

Close