Fed bi u gospodarstvo mogao ‘upumpati’ do 1,4 bilijuna dolara

Autor: Tin Bašić , 16. rujan 2012. u 22:00

Nije postavljen ni vremenski rok ni maksimalan iznos kojim će Fed raspolagati. Program će trajati dok tržište rada ne živne

Savezne rezerve (Fed) svakoga će mjeseca u sustav upumpavati 40 milijardi dolara kupnjom vrijednosnica temeljenih na hipotekama. Najnovija je to odluka Bena Bernankea koji pokretanjem trećeg programa kvantitativnog otpuštanja (QE3) pokušava potaknuti rast ekonomije. No za razliku od dosadašnjih programa, ovaj nema organičenja. Brenanke nije postavio ni konkretan vremenski rok niti maskimalan iznos kojim će raspolagati. Poručio je kako će se program provoditi sve dok se situacija na tržištu rada ne poboljša.

Impuls tržištu nekretnina
“Situacija na tom polju ostaje zabrinjavajuća. Iako se čini da se gospodarstvo blago oporavlja, ne raste dovoljno brzo kako bi se stvorio znatan napredak u smanjenju nezaposlenosti”, izjavio je Bernanke. Fed se nada da će tim manevrom smanjiti kamatne stope na hipoteke, čime bi se oslobodio pritisak na tržište nekretnina. U Fedu računaju da bi se time investitori koji imaju pozicije u takvim papirima trebali ohrabriti te svoj novac prebaciti u drugu vrstu imovine, kao što su korporativne obveznice, čime bi pali prinosi. Pad troškova zaduživanja trebao bi pak potaknuti kreditiranje, što bi na kraju trebalo uzrokovati brži gospodarski rast. Dionice su nakon odluke Feda snažno porasle, indeks S&P500 skočio je na najvišu razinu od prosinca 2007. , no cijena zlata je na šestomjesečnom vrhuncu budući da se investitori pripremaju za pojačan rast inflacije. Za razliku od investitora koji su bili oduševljeni, ekonomisti su bili manje impresionirani, mnogi od njih se pitaju koliko će ovaj potez zaista pomoći. Ni sam Bernanke nije -siguran i pozvao je sve da “suspregnu” entuzijazam.“Ne mislim da će ovo riješiti problem, ali mislim da program ima dovoljno snage da gurne gospodarstvo u pravome smijeru”, kazao je Bernanke. Inače. Fedov novi program kombinirat će se i sa postojećom kupnjom dugoročnih trezorskih zapisa koje Fed već provodi (“Operation Twist”). Analitičari Capital Economicsa procjenjuju da bi Fed na kraju mogao potrošiti i do 1,4 bilijuna dolara, piše Bloomberg.

Šantić: Rizik od inflacije
Zdeslav Šantić, glavni ekonomist SG-Splitske banke kaže kako je potez Feda zapravo politika tiskanja novca. “Sigurno je da će ova mjera popraviti raspoloženje potrošača. No te monetarne mjere su kratkoročne i nose rizike. Najveći je ubrzani rast cijena”, objašnjava Šantić. Upozorava da je tu i opasnost da bi investitori mogli ponovno početi ‘hedgirati’ na tržištu kupovanjem roba i energenata, što bi također moglo potaknuti inflaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close