Fed bi mogao opet rezati cijenu novca

Autor: Ana Blašković , 12. svibanj 2019. u 22:00
Čelnik Feda Jerome Powell/ REUTERS

Više carine mogle bi podignuti inflaciju u SAD-u, no to neće biti preko noći.

Američke Federalne rezerve bit će naklonjenije rezati referentne kamatne stope nakon što je predsjednik Donald Trump podigao carine na uvoz kineske robe, no taj se potez neće dogoditi preko noći, piše Bloomberg. 

Iako će više carine vršiti pritisak na rast inflacije kroz više cijene uvoznih proizvoda iz Kine, središnja banka na oku će imati potencijalno usporavanje gospodarstva zbog posljedično slabije potrošnje građana i tvrtki.

"Očekujemo da se Federalne rezerve u početku fokusiraju na implikacije za rast te da gleda dalje od samog utjecaja na inflaciju", rekao je Michael Feroli, glavni ekonomist američke banke JPMorgan Chase u New Yorku u osvrtu klijentima.  Samo povećanje uvoznih carina s 10 posto na 25 posto na 200 milijardi dolara vrijedan uvoz iz Kine ne bi trebalo imati značajnog efekta na američki BDP. Prema Feroliju, direktan utjecaj mogao bi dosegnuti oko 0,2 postotna boda.

No, za tamošnje gospodarstvo presudno će biti kako će tržišta reagirati na povišene trgovinske tenzije i kako će odgovor, i neizvjesnost koja ga prati, utjecati na povjerenje tvrtki i investicije, smatra glavni ekonomist Deutsche banke za vrijednosnice Peter Hooper.

Čelnik Feda Jerome Powell ostavio je ključne kamatne stope nepromijenjenima ignorirajući Trumpov zahtjev za njihovim spuštanjem poručivši da će središnja banka strpljivo odvagnuti idući potez.  

Komentirajte prvi

New Report

Close