FBiH prodaje 45,49% Sarajevo osiguranja

Autor: Poslovni dnevnik , 22. lipanj 2016. u 21:59
Država traži oko 52 kune po dionici Sarajevo osiguranja

Kao potencijalni kupci spominju se ASA osiguranje, najveći osiguravatelj u regiji Triglav osiguranje, te Sava Re, druga najveća osiguravateljska kuća u jugoistočnoj Europi.

Danas će se na Sarajevskoj burzi održati dražba 45,49% državnog udjela u Sarajevo osiguranju, što je prva od planiranih prodaja vladinih manjinskih udjela u poduzećima na burzi. Prema medijskim nagađanjima, zanimanje za kupovinu paketa dionica je veliko.

Sarajevo osiguranja sve do prvog tromjesečja ove godine imalo je lidersku poziciju na tržištu osiguranja u BiH u iznosu premije i nije čudno da su u trci za preuzimanje brojne osiguravajuće kuće iz zemlje i regije. Kao potencijalni kupci najčešće se spominju domaće ASA osiguranje i najveći osiguravatelj u regiji Triglav osiguranje, te druga najveća osiguravateljska kuća u jugoistočnoj Europi Sava Re. Prema izvještajima slovenskih medija, Savu Re na sudjelovanje na dražbi nagovara Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je manjinski vlasnik te osiguravajuće grupe.

Prodaje se 2,108.469 dionica Sarajevo osiguranja, a ponuđena cijena je 12,99 KM (oko 52 kune) po dionici. Može se kupiti isključivo cijeli paket ponuđenih dionica. Cijena dionice Sarajevo osiguranja na Sarajevskoj burzi već duže vrijeme je stabilna, a početkom tjedna iznosila je 9 KM (oko 36 kuna) po dionici. Objava privatizacije Sarajevo osiguranja izazvala je nestabilnost u kompaniji, jer je dugogodišnji direktor Midhat Terzić dao ostavku koju je obrazložio "osobnim razlozima", iako se u političkim krugovima nagađa da je povezana s privatizacijom s kojom se on ne slaže. 

Komentirajte prvi

New Report

Close