Factoring raste godišnje između 10 i 20 posto

Autor: Tomislav Pili , 15. srpanj 2014. u 17:17
Ulazak Hrvatske u Europsku uniju donosi dodatne mogućnosti poduzetnicima, pa tako i factoring društvima, smatra Branko Faletar iz Poba Factoringa/Tomislav Miletić/PIXSELL

Iskustvo u zadnjih desetak godina pokazuje da hrvatsko tržište najviše traži factoring temeljen na otkupu faktura na domaćem tržištu.

Iako je još do prije nekoliko godina bio praktički nepoznata financijska usluga na domaćem tržištu, factoring postaje jedna od najpropulzivnijih dijelova domaće financijske industrije.

To potvrđuju i posljednji podaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga koji pokazuju da su factoring društva u Hrvatskoj u ožujku imala gotovo 20 posto veću aktivu na godišnjoj razini. K tome, u prvom tromjesečju factoring branša bilježi više od 55 milijuna kuna dobiti što je godišnji skok od 58 posto. O daljnjim očekivanjima na domaćem tržištu za Poslovni dnevnik govori Branko Faletar, pomoćnik izvršnog direktora Sektora poslova s pravnim osobama Poba Factoringa.  

Koliki je trenutni tržišni udjel factoringa Podravske banke i kako ocjenjujete prvo poslovno polugodište?
Tržišni udjel Factoringa Podravske banke u skladu je sa veličinom i tržišnim udjelom Banke na hrvatskom tržištu. Prvo poslovno polugodište ocjenjujem uspješnim i stabilnim; drugim riječima, ostvareni su volumeni na tragu prethodne godine.

Kakve rezultate očekujete u nastavku godine?   
Intenzivnim nastavkom poslovanja factoringa u drugom dijelu godine možemo očekivati porast volumena transakcija, a time i porast rezultata za 2014. godinu. Naime, zadnje dvije godine volumen transakcija raste stopom od 10 do 20 posto. Upravo takve rezultate u Podravskoj banci postižemo brzinom obrade zahtjeva i konkurentnim uvjetima na tržištu. 

Koji segment, odnosno vrsta factoringa je najzastupljenija kod factoringa Podravske banke? Je li to factoring uz cesiju, inozemni factoring uz cesiju, financiranje potraživanja?
Iskustvo zadnjih desetak godina pokazuje da hrvatsko tržište najviše traži factoring temeljen na otkupu faktura na domaćem tržištu, dakle od domaćih dužnika, što je i razumljivo obzirom na tržišne okolnosti. Ovdje treba napomenuti da značajan udio pripada eskontu mjenica koji se također promatra kao djelatnost factoringa.

Prema podacima Hanfe, factoring društva krajem ožujka imala su 19 posto veću aktivu na godišnjoj razini, a prvo tromjesečje zaključila su sa 55,15 milijuna kuna dobiti, 58 posto više nego u lanjskom prvom tromjesečju. Može li se reći kako su poduzetnici sve više svjesniji prednosti factoringa?
Definitivno. Poduzetnici su u suradnji sa svima nama koji smo dugogodišnji sudionici tržišta naučili prave prednosti i koristi koje imaju od factoringa. U početnoj fazi uspostave tržišta factoringa bilo je potrebno educirati tržište, odnosno na određen način i savjetovati poduzetnike o svim prednostima factoringa, no danas su poduzetnici svjesni postojanja factoringa kao još jednog modela financiranja njihovih gospodarskih aktivnosti.

Je li ulazak u Europsku uniju povoljno utjecao na poslovanje factoringa Podravske banke te factoring društava u cjelini?
Factoring je u Podravskoj banci, pa tako i na hrvatskom tržištu, prisutan mnogo prije nego je Hrvatska postala punopravna članica EU. Članstvo u EU treba sagledavati u širem kontekstu koje omogućuje veće tržište, bolju regulativu, savjesnije dužnike. Ulazak u EU daje dodatne mogućnost poduzetnicima, pa tako i factoring društvima u cjelini, koji opet slijede potrebe poduzetnika.

Kako ocjenjujete regulativu za factoring društva i vidite li prostora za njezino poboljšanje?
Uzimanjem sve većeg udjela na tržištu i sve značajnijim rezultatima nametnula se potreba regulative tržišta factoringa u Hrvatskoj. Prema informacijama Hrvatske gospodarske komore i radne skupine koja priprema Zakon o factoringu,  zakon je u visokoj fazi pripreme i očekuje se njegovo donošenje do kraja poslovne 2014.  godine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

kada vlada nepravda onda ovakvi lihvari i kamatari imaju budućnost… a sve da dođeš do svoga novca.
Takvog rasta u EU nema-only in Croatia!

New Report

Close