Evo kako će se kretati tečaj eura i “švicarca” nakon referenduma

Autor: Admiral Markets , 06. srpanj 2015. u 12:20
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

EUR trenutno jača vjerojatno radi toga što većina investitora na financijskim tržištima smatra da referendumska odluka ne znači definitivno napuštanje EUR od strane Grčke.

Odmah nakon otvaranja azijskih financijskih tržišta u nedjelju navečer, radi odluke o odbijanju uvjeta pod kojima bi EU još jednom pomogla Grčoj u otplati dugova, EUR je oslabio približno 1% u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute, dok su USD i CHF ojačali, kao i uvijek u nesigurnim situacijama. U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Marketsa, tečaj EUR/USD iznosi 1,1060 i cijelu prošlu noć i jutro ima tendenciju rasta, te se sada nalazi vrlo blizu razine na kojoj je bio u petak.

EUR trenutno jača vjerojatno radi toga što većina investitora na financijskim tržištima smatra da referendumska odluka ne znači definitivno napuštanje EUR od strane Grčke, jer grčki premijer je izjavio da je spreman odmah nastaviti pregovore. S druge strane, i predstavnici EU dogovaraju sastanke koji će biti održani danas i sutra na kojima će ponovno razgovarati o trenutnoj situaciji. Dodatan mogući razlog jačanja EUR je masovna kupnja od strane švicarske centralne banke, koja ne želi slabljenje EUR u odnosu na CHF, te da bi to spriječila, već godinama masovno kupuje EUR u sličnim situacijama.

Idućih dana će gotovo sigurno doći do pomaka tečaja EUR, CHF, i USD većih od uobičajenih, a uzrokovati ih može bilo kakva vijest o promjeni trenutne situacije u pregovorima, no što će se događati sa tečajevima gore navedenih valuta kada se situacija smiri?

Izlazak Grčke iz eurozone

Ukoliko Grčka odluči ponovno uvesti svoju vlastitu valutu, analitičari Admiral Marketsa smatraju da će EUR nastaviti slabiti u odnosu na većinu drugih valuta, a najviše u odnosu na USD i JPY. Do nastavka slabljenja EUR doveo bi strah da će do napuštanja EUR doći u ostalim problematičnim zemljama kao što su Španjolska, Portugal i Italija, te mjere za osiguranje dovoljne likvidnosti u financijskom sustavu koje bi počela provoditi Europska centralna banka, a koje bi nužno podrazumijevale ubrizgavanje velike količine dodatnog novca u financijski sustav što redovito dovodi do slabljenja valute. U ovom scenariju EUR bi do kraja godine vjerojatno oslabio dodatnih 5-10%.

Budući da se švicarskoj centralnoj banci ne bi odgovorao novi val jačanja CHF, vjerojatno bi ponovno intervenirali na tržištu te spriječili jačanje CHF veće od nekoliko posto.

Ostanak Grčke u eurozoni

Ako ipak dođe do bilo kakvog dogovora koji bi osigurao ostanak Grčke u eurozoni, EUR će u kratkom roku vjerojatno ojačati nekoliko posto radi ponovne kupnje od strane onih koji su ga prodavali zadnjih tjedana.  No nakon toga, fokus financijskih tržišta će se prebaciti na monetarnu politiku dvije najvažnije centralne banke na svijetu – američku i europsku. Budući da razlika u politici koju će ove dvije banke provoditi u bliskoj budućnosti pogoduje dogoročnom jačanju američke valute, eventualno jačanje EUR u idućim tjednima neće biti dugog vijeka. Ukoliko tečaj EUR/USD poraste nekoliko posto i dosegne npr. 1,1500 našao bi se na dobroj razini za srednjoročnu ili dugoročnu kupnju USD.U ovom scenariju, tečaj CHF bi vjerojatno ostao na približno istoj ili nijansu slabijoj razini.

Besplatno online predavanje

Sve one koji žele saznati više o situaciji na valutnom tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (07.07.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Komentirajte prvi

New Report

Close