Eurozona gubi kontrolu nad inflacijom

Autor: Poslovni dnevnik , 23. svibanj 2016. u 22:00
ECB ne isključuje ni jednu opciju u borbi s deflacijom/REUTERS

Dužnosnik talijanske središnje banke upozorio da niska inflacija traje predugo.

Dužnosnici talijanske i japanske središnje banke upozorili su u ponedjeljak da bi očekivanja slabe inflacije mogla nanijeti veliku štetu njihovim gospodarstvima s obzirom na nastavljen anemičan rast cijena u Japanu i eurozoni unatoč agresivnom popuštanju monetarne politike.

Središnje banke ne smiju dopustiti da inflacija bude niska jer to može utjecati na psihologiju ljudi i može prigušiti očekivanja o njezinom kretanju u predstojećem razdoblju, upozorio je generalni direktor talijanske središnje banke Salvatore Rossi. "U Europi svjedočimo riziku gubitka kontrole nad inflacijskim očekivanjima. Upravo je zato po mnogo puta ponovljenim riječima predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija monetarna politika u eurozoni izrazito poticajna i nijedna opcija nije isključena", kazao je Rossi na seminaru koji je organiziralo sveučilište Keio u Tokiju.

"Naše iskustvo vjerojatno vam pokazuje da predugo razdoblje niske inflacije utječe na inflacijska očekivanja", kazao je viceguverner japanske središnje banke Hiroshi Nakaso. Banka Japana već tri godine provodi opsežan program kupnje imovine, ali još nije uspjela podići stopu inflacije s nule. Nakaso nije želio komentirati kako bi jaki jen mogao utjecati na monetarnu politiku središnje banke, ali je naglasio da je važno pratiti ne samo neposredne već i posredne posljedice njegova jačanja po gospodarstvo i cijene. "Neposredna je posljedica izravni utjecaj na indeks potrošačkih cijena", kazao je Nakaso. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

dakle svima je niska inflacija problem osim vujcicu koji se s njome okolo hvali. pa nije valjda da smo mi toliko posebni i drugaciji od ovih koji govore da to ne valja.

New Report

Close