Eurozona dobiva monetarni fond

Autor: Tomislav Pili , 08. ožujak 2010. u 22:00

Iako detalji inicijative o europskom monetarnom fondu još nisu poznati, EK posredno priznaje kako sadašnja regulativa eurozone nije zadovoljavajuća

Europska komisija uz podršku najveće europske ekonomije, Njemačke, razmišlja o modelu Europskoga monetarnog fonda (EMF) koji bi trebao pomoći financijski nestabilnim članicama eurozone.

Prema riječima povjerenika za ekonomska i monetarna pitanja Ollija Rehna, Europska komisija je “spremna predložiti europski instrument poput ovoga koji će dati podršku članicama eurozone”, rekao je Rehn u ponedjeljak za “Financial Times Deutschland”, a prenosi agencija AFP. “Blisko surađujemo na tom prijedlogu s Njemačkom, Francuskom i ostalim članicama EU”, dodao je Rehn. Prema informacijama ideju o EMF-u uobličila su dvojica ekonomista, Daniel Gros iz Centra za europske političke studije i Thomas Mayer iz Deutsche Banka. Prema njihovoj zamisli fond bi se financirao posudbom na financijskim tržištima. Usto bi članice eurozone u fond uplaćivale novac u postotku svog BDP-a za koji prelaze ograničenja o tripostotnom deficitu proračuna i 60-postotnom javnom dugu. To bi države trebalo destimulirati da probijaju sadašnja ograničenja. Svoj doprinos inicijativi dao je i njemački ministar financija Wolfgang Schäuble u intervjuu za list “Welt am Sonntag”. “Europi je potrebna institucija slična Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) kako bi uspješnije rješavala situacije poput grčke fiskalne krize. Ne planiramo uspostavu institucije koja bi konkurirala MMF-u. Međutim, radi unutarnje stabilnosti eurozone potrebna nam je institucija koja ima iskustvo i moć MMF”, kazao je Schäuble. U MMF-u su poručili kako ne mogu komentirati inicijativu jer nemaju dovoljno informacija od čega se ona sastoji. Luka Brkić, profesor međunarodnih ekonomskih odnosa na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, smatra da je cilj inicijative produbiti integraciju unutar eurozone. “Europa je i te kako svjesna kako bez dublje integracije ne može parirati svojim glavnim globalnim konkurentima, SAD-u i Japanu. Problem je u pitanju kako dublje integrirati postojeće nacionalne države”, smatra Brkić.

EU

Dva ključna momenta
“Mislim kako je tu riječ o dvama bitnim momentima. S jedne strane je nezadovoljstvo postojećom globalnom financijskom arhitekturom, a s druge je problem interne prirode. EU je vrlo složen sustav, a eurozona je dokaz te složenosti”, smatra profesor FPZG-a Luka Brkić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kasne oko 10 godina….. ali, dobro……

New Report

Close