Eurozona “cvate”, rekordan rast izvoza i zapošljavanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. studeni 2017. u 13:40
Foto: Reuters

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u studenom na 57,5 bodova, s 56 bodova u listopadu.

Gospodarske aktivnosti u eurozoni ponovo su ubrzale u studenom, utirući put najsnažnijem rastu u četvrtom tromjesečju u gotovo sedam godina, pokazale su u četvrtak prve procjene londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u studenom na 57,5 bodova, s 56 bodova u listopadu. Njegova je procijenjena vrijednost za mjesec na izmaku najviša od travnja 2011. godine, napominju u Markitu.

"Gospodarstvo eurozone pokazuje naznake ubrzavanja u četvrtom tromjesečju, pri čemu ključni pokazatelji proizvodnje, potražnje, zapošljavanja i inflacije u studenom redom bilježe najviše razine u više godina", konstatiraju u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Vrijednost PMI-ja u studenom utire put najboljem rezultatu u četvrtom tromjesečju od početka 2011. godine, pojašnjavaju.

"Najnoviji PMI za eurozonu šalje jasnu poruku: posao cvate", konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

"Uzlet predvodi proizvodni sektor, a uvjeti poslovanja poboljšavaju se tempom koji je nadmašen tek jednom u dva desetljeća dugoj povijesti istraživanja, uz rekordan rast izvoza i zapošljavanja", dodaje Williamson.

Snažan priljev novih narudžbi u industriji ublažio je blago posustajanje u uslužnom sektoru a oba sektora gomilala su nerealizirane narudžbe najsnažnijim tempom od srpnja 2006. godine, konstatiraju u londonskoj tvrtki.

"Postoje naznake da je politička neizvjesnost po svemu sudeći blago prigušila poslovni optimizam, ali široka osnova uzleta i tempo prelijevanja jače potražnje na tržište rada upućuju na zaključak da će završetak 2017. godine u eurozoni biti snažan i da će 2018. započeti na čvrstoj osnovi", konstatira Markitov ekonomist.

Komentirajte prvi

New Report

Close