Eurosuper 95 poskupio za 7 lipa, autoplin pojeftinio za 20 lipa

Autor: Poslovni.hr , 02. lipanj 2015. u 09:55
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nakon tri tjedna što se cijena Eurosupera 95 nije mijenjala, u utorak je cijena porasla za 7 lipa.

Drugi tjedan zaredom cijena litre autoplina pada. Prema informacijama portala cijenegoriva.info sve naftne kompanije spustile su cijenu ove vrste goriva na oko 3,83 kune. Litra je dakle jeftinija 20 lipa u odnosu na prošli tjedan čime je spremnik od 50 litara jeftiniji za 10 kuna, a u posljednja dva tjedna ukupno je jeftiniji za 19,5 kuna.

Vozači koji koriste benzinska goriva, nemaju razloga za veselje. Nakon tri tjedna što se cijena Eurosupera 95 nije mijenjala, u utorak je cijena porasla za 7 lipa. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, sada se litra ove vrste goriva prodaje po 10,25, odnosno 10,26 kuna, ovisno o kompaniji. U odnosu na prošli tjedan, kada se mijenjala cijena dizela, a benzina ne, sada imamo obrnutu situaciju. Cijene dizelskih goriva u utorak se nisu mijenjale.

Zanimljivo je usporediti cijene autoplina i benzina. Naime, cijena litre autoplina čak je 63 posto manja od litre benzina. Spremnik od 50 litara autoplina vozač će platiti samo 191,5 kunu, a isti spremnik Eurosupera 95 čak 513 kuna. Dakle, vozači koji koriste autoplin, za cijenu jednog „benzinskog“ spremnika, mogu natočiti dva i pol „plinska“.

S obzirom na jačanje dolara i predviđanja da će nastaviti tim smjerom (očekuje se odluka američke središnje banke o podizanju referentnih kamatnih stopa na jesen, što znači da novac poskupljuje), i bez obzira na to što je cijena barela koliko toliko stabilna (kreće se oko 65 dolara, a u petak je redoviti sastanak članica OPEC-a i ne očekuju se drastične promjene u njihovoj politici, iako se nikada ne zna) može se pretpostaviti kako će cijene goriva u idućem razdoblju, nažalost, rasti.

Komentirajte prvi

New Report

Close