Europu očekuje skroman rast između štednje i razvoj

Autor: Tomislav Pili , 21. prosinac 2014. u 22:01
Američki BDP rast će 3 posto/FOTOLIA

Italija će izaći iz recesije nakon što je u 2014. još jednom bila negativna.

Oporavak globalnog gospodarstva iduće godine predvodit će Sjedinjene Američke Države, dok će rast u eurozoni biti skromniji jer vlade europskih država nastoje pronaći ravnotežu između štednje i razvoja.

Istovremeno, na Dalekom istoku Japan će nastaviti potragu za najučinkovitijim izlaskom iz deflacije kroz koju prolazi već 20 godina, dok će na tržištima u nastajanju Kina zadržati rast zahvaljujući nizu reformi usmjerenih ka povećanju domaće potrošnje, stoji u makroekonomskim prognozama UniCredit Global Investmentsa.Procjena 3-postotnog rasta BDP-a u SAD-u temelji se na solidnim fundamentalnim pokazateljima i izgledima, navode u UniCreditu. "Povećanje potrošnje i ulaganja, poboljšanja na tržištu rada, pad cijena nafte i oporavak tržišta nekretnina zajedno predstavljaju ohrabrujuće znakove koji bi mogli biti okidač pozitivnog ciklusa.

Ako se prognoze ekonomskih podataka ostvare, Fed bi u lipnju trebao odobriti prvo povećanje kamatnih stopa nakon godina ekspanzivne monetarne politike", ocjenjuju u talijanskoj banci. Što se tiče Europe, procjena rasta od jedan posto BDP-a za eurozonu odražava zahtjevan put Europe ka oporavku. Prema prognozama, Njemačka će potvrditi solidnu poziciju, Francuska će zabilježiti lagani rast, a Italija će izaći iz recesije nakon što je u 2014. još jednom ostvarila negativnu stopu rasta. Na temelju ovih prognoza, u UniCreditu i dalje preporučuju ulaganje u dionice i investicijske fondove. 

Komentirajte prvi

New Report

Close