Europskoj uniji treba ‘loša banka’

Autor: Poslovni dnevnik , 05. veljača 2017. u 21:59
Trošak bi snosili kreditori i matične države banaka/FOTOLIA

Čelnik Europske agencije za banke predložio rješenje za bilijun eura nenaplativih kredita.

Europska unija bi trebala uspostaviti tvrtku za upravljanje imovinom financiranu javnim novcem, koja bi "očistila" loše zajmove od 1,06 bilijuna eura koji guše gospodarski rast, poručili su iz Europske agencije za banke (EBA).

Predsjednik EBA-e Andrea Enria u Luxembourgu je izjavio da treba postojati tržište uspostavljeno za loše zajmove, zahvaljujući kojem bi im mogla cijena porasti. Kompanija za upravljanje imovinom – koja bi funkcionirala kao "loša banka" – pokušala bi prodati loše kredite po procijenjenoj "realnoj ekonomskoj vrijednosti".  No, ako se kompanija ne bude mogla riješiti zajma u tri godine, morat će prihvatiti tržišnu cijenu.

Prema tome planu, cjelokupni trošak te transakcije trebali bi snositi kreditori i matične države zajmodavaca, pa rizik ne bi morale dijeliti zemlje članice EU. Enria je kazao da bi određen vid financiranja državnim novcem trebao za početak u radu takve banke. EBA-in plan podupro je Klaus Regling, čelnik Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), koji je dodao da bi novi entitet trebao ciljati na kupnju i do 250 milijarde eura loših zajmova. 

Komentirajte prvi

New Report

Close