Europskim bankama prijete loši potrošački krediti

Autor: Tomislav Pili , 27. srpanj 2009. u 22:00

Sve veći broj Britanaca, ali i Europljana, ne zna kako otplatiti svoje dugove

Europske banke pripremaju se za nalet rastućeg trenda neplaćanja rata potrošačkih kredita, piše britanski Financial Times. Tako bi Europu mogla zadesiti sudbina američkih banaka gdje će, prema podacima MMF-a, od 1,9 bilijuna dolara odobrenih potrošačkih kredita približno 14 posto biti nenaplativo. Za europski kontinent MMF predviđa udio nenaplativih potrošačkih kredita od 7 posto u ukupnoj kreditnoj masi teškoj 2,5 bilijuna dolara.

Britanci loši
Najveći broj europskih “loših” kredita trebao bi biti zabilježen u Velikoj Britaniji, naciji s najvećim brojem dužnika po kreditnim karticama. Turobna predviđanja washingtonskog financijskog policajca potvrđuje i broj poziva upućenih u svibnju National Debtlineu, britanskoj nacionalnoj savjetodavnoj agenciji. Naime, čak se 41.000 Britanaca obratila za savjet National Debtlineu vezano za dugovanja po kreditnim karticama, hipotekama i zajmovima. Za ilustraciju, u svibnju prošle godine zabilježeno je upola manje poziva. Prema podacima agencije za kreditni rejting Moody’s, u Britaniji je u svibnju godišnja stopa “loših” kredita skočila sa 6,4 na 9,3 posto. Analitičari stoga predviđaju da će se ta stopa na Otoku u budućnosti još više povećati, imajući u vidu rastuću nezaposlenost i osobne bankrote. Pod budnim okom analitičara posebno će se naći polugodišnja izvješća banaka koja bi trebala biti objavljena sljedećeg tjedna. Britanske banke već neko vrijeme upozoravaju o rastućem dugu građana po kreditnim karticama, iako je taj dug relativno mali u odnosu na otpise kredita koje su uzele tvrtke. Tako je Barclays, najveći kreditor građanstva s 11,7 milijuna korisnika Barclaycard kartice, smanjio kreditne limite i pooštrio kriterije za nove kreditne kartice za gotovo 50 posto svojih korisnika.

Amerikanci još gori
Bankarska grupacija Lloyds također je u svibnju objavila kako broj problematičnih kredita snažno raste. Vrlo je vjerojatno da će Lloyds morati sam riješiti taj problem i apsorbirati nenaplative potrošačke kredite jer nije u mogućnosti tu vrstu dugovanja ugurati u iznos loše imovine od 260 milijardi funti za koju će dobiti vladinu pomoć. Slična situacija s nenaplativim potrošačkim kreditima, ako ne i gora, događa se i na drugoj strani Atlantika, u SAD-u. Banke poput Citigroupa, Bank of America, JPMorgan Chasea ili Wells Farga ili kartičarske kuće kao što je American Express izgubili su već milijarde dolara na otpisanim potrošačkim kreditima, a mogli bi izgubiti i još. Godišnja stopa loših kredita nedavno je premašila čak i stopu nezaposlenosti od 10 posto što posebno zabrinjava bankare, ali i klijente.

Izdvojeno

Problematična sekuritizacija
Prema riječima analitičara Credit Suisse Jonathana Piercea, trenutno je primjetno da je sekuritizacija potrošačkih kredita britanskih banaka pod snažnim pritiskom oštrog porasta nenaplativih potraživanja.

Recesija i nezaposlenost
U SAD-u broj nenaplativih kredita svakim mjesecom sve više raste uslijed recesije i rasta nezaposlenosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close