Europski ulagači zabrinuti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. siječanj 2017. u 12:04
Foto: Shutterstock

Europski su burzovni indeksi, kao i rano jutros azijski, pod pritiskom strahovanja ulagača da bi politike predsjednika Donalda Trumpa mogle destabilizirati financijska tržišta.

Na europskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale, ponajviše u rudarskom sektoru, jer su ulagače zabrinule protekcionističke najave američkog predsjednika Donalda Trumpa.

 STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je oko 12,00 sati u minusu 0,8 posto.

 Londonski FTSE indeks oslabio je do 12,00 sati 0,85 posto, na 7.125 bodova, dok je pariški CAC skliznuo 0,90 posto, na 4.797 bodova, a frankfurtski DAX 0,75 posto, na 11.726 bodova.

 Najviše su jutros, u prosjeku 1,6 posto, pale cijene dionica u rudarskom sektoru, što je posljedica pada cijena sirovina.

 Europski su burzovni indeksi, kao i rano jutros azijski, pod pritiskom strahovanja ulagača da bi politike predsjednika Donalda Trumpa mogle destabilizirati financijska tržišta.

 Ulagače su na oprez naveli prosvjedi u SAD-u i brojne negativne reakcije iz svijeta na odluku Donalda Trumpa kojom je na četiri mjeseca suspendirao ulazak izbjeglica u SAD, a na tri mjeseca zabranio ulazak u zemlju državljanima sedam muslimanskih zemalja.

 To je dovelo do deportacije stotine ljudi koji su stigli u američke zračne luke, što je izazvalo niz prosvjeda u SAD-u, ali i brojne reakcije koje dovode u pitanje legalnost takvih Trumpovih poteza.  

 Ulagači se plaše da bi Trump mogao nastaviti s protekcionističkim politikama, nakon što je najavio uvođenje 20-postotne carine na uvoz proizvoda iz Meksika, što bi moglo negativno utjecati na trgovinu u svijetu i financijska tržišta.

 „Čini se da zabrinutost u vezi protekcionizma raste, nakon što je Trump uveo restrikcije za imigrante“, kaže Adam Cole, strateg u RBC-u.

 Zbog toga su jutros pale i cijene dionica na azijskim burzama, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, skliznuo 0,5 posto.

 Jutros su u minusu i američki terminski indeksi, oko 0,2 posto, što najavljuje pad cijena dionica na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu.

 „Trump je već u izbornoj kampanji najavljivao takve politike i čini se da ih doista kani provesti. To je na tržištima izazvalo zabrinutost da će krenuti i u trgovinski rat s Kinom, što bi značajno utjecalo na Aziju i globalno gospodarstvo“, kaže James Woods, analitičar u tvrtki Rivkin Securities. 

 Loše na tržišta utječe i pad cijena nafte jer podaci pokazuju da u SAD-u proizvodnja raste, što bi moglo umanjiti pozitivan utjecaj smanjenja proizvodnje OPEC-a na cijene 'crnog zlata'.

 Nakon što su u petak pale više od 1 posto, jutros su cijene barela na londonskom i američkom tržištu skliznule daljnjih 0,7 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close