Europski ulagači optimistični na početku tjedna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2018. u 10:52
Foto: Thinkstock

Ulagače je ohrabrio rast svih najvažnijih indeksa na Wall Streetu u petak za više od 1 posto, nakon poruke američke središnje banke da očekuje stabilan rast gospodarstva i da na horizontu ne vidi veće rizike koji bi mogli ugroziti planirani tempo povećanja kamata.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle, kao i na azijskim tržištima, što se zahvaljuje padu prinosa na obveznice i rastu Wall Streeta krajem prošloga tjedna.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 0,7 posto.

Pritom je Londonski FTSE indeks bio na dobitku 0,55 posto, na 7.283 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,80 posto, na 12.584 boda, a pariški CAC 0,50 posto, na 5.346 bodova.

Ulagače je ohrabrio rast svih najvažnijih indeksa na Wall Streetu u petak za više od 1 posto, nakon poruke američke središnje banke da očekuje stabilan rast gospodarstva i da na horizontu ne vidi veće rizike koji bi mogli ugroziti planirani tempo povećanja kamata.

Lani je Fed u tri navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a ove se godine očekuje daljnje povećanje kamata u tri, a možda i četiri navrata, počevši od ožujka.

No, nakon poruke Feda splasnule su špekulacije o četiri povećanja cijene novca u ovoj godini.

Zbog toga su, pak, prinosi na 10-godišnje državne obveznice pali na 2,85 posto, dok su polovicom prošloga tjedna iznosili 2,957 posto, najviše u posljednje četiri godine.

Rast tih prinosa posljednjih tjedana štetio je tržištima dionica jer bi mogao dovesti do povećanja troškova zaduživanja kompanija i jer bi neki ulagači mogli povući sredstva iz dionica i uložiti ih u obveznice.

A kako će se dalje kretati prinosi, ponajviše ovisi o kretanju inflacije jer ako rast potrošačkih cijena ubrza, središnje banke morat će zaoštriti monetarnu politiku, a to ne ide u prilog tržištima kapitala.

Polovicom tjedna bit će objavljeni novi podaci o kretanju inflacije u SAD-u, što će možda malo razjasniti sliku o daljnjem kretanju kamata.

Tu sliku moglo bi razjasniti i prvo izvješće novog predsjednika Feda Jeromea Powella u Kongresu. Očekuje se da će ostati pri sadašnjoj politici postupnog povećanja kamata, ovisno o gospodarskim pokazateljima.

Podršku tržištima pruža i nastavak rasta cijena nafte, nakon što su prošloga tjedna skočile više od 3 posto.

Cijena barela na američkom tržištu ojačala je jutros 25 centi, na 63,80 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 15 centi, na 67,45 dolara.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u plusu 0,6 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 1,2 posto, na 22.153 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close