Europski ulagači oprezni, unatoč dobrim gospodarskim podacima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. siječanj 2015. u 13:38
Foto: Thinkstock

Na europskim se burzama u petak trguje oprezno, jer tržišta podržavaju bolji nego što se očekivalo gospodarski podaci iz eurozone, no ulagači su suzdržani zbog zabrinutosti u vezi Grčke.

Na europskim se burzama u petak trguje oprezno, jer tržišta podržavaju bolji nego što se očekivalo gospodarski podaci iz eurozone, no ulagači su suzdržani zbog zabrinutosti u vezi Grčke.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 13,00 sati u plusu 0,1 posto, na 1.473 boda, nakon što je jučer oslabio 0,1 posto.

Londonski FTSE indeks bio je istodobno na gubitku 0,40 posto, na 6.785 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15 posto, na 10.721 bod, a pariški CAC 0,25 posto, na 4.619 bodova.

Europske ulagače oraspoložili su jutros bolji nego što se očekivalo gospodarski podaci. Promet u trgovini na malo u Njemačkoj je u prosincu porastao već peti mjesec zaredom, za 1,4 posto, što budi nadu da najveće europsko gospodarstvo dobiva na zamahu, nakon usporavanja rasta prošle godine.

U Francuskoj je istodobno potrošnja kućanstava porasla 1,5 posto, što se nadovezalo na jučer objavljene podatke o skoku maloprodaje u Španjolskoj za čak 6,5 posto na godišnjoj razini, najviše od 2003. godine.

„Podaci o potrošnji u Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj bolji su od očekivanja. To su prvi znaci pozitivnog utjecaja pada cijena nafte i to povoljno utječe na dionice“, kaže Christian Stocker, strateg u UniCredit banci.

Ipak, ulagači su oprezni zbog neizvjesnog razvoja situacije u Grčkoj. Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen pozvao je grčku vladu da ostane predana reformama dogovorenim s međunarodnim kreditorima, no signalizirao je da bi Ateni moglo biti odobreno dodatno vrijeme kako bi postigla zacrtane ciljeve.

Nova grčka vlada pod vodstvom Sirize, radikalne ljevičarske stranke koja je pobijedila na parlamentarnim izborima u nedjelju zahvaljujući obećanju o prekidu mjera štednje i otpisu državnog duga, ovoga je tjedna zaustavila procese privatizacije nekoliko tvrtki dogovorenih s međunarodnim kreditorima, što pokazuje da se ne plaši sukoba s njima.

Jutros su cijene dionica na Atenskoj burzi porasle više od 1,5 posto, no time su nadoknadile samo manji dio ovotjednog gubitka od oko 11 posto.

Ulagači s nestrpljenjem čekaju izvješće o bruto domaćem proizvodu (BDP) SAD-a u posljednjem lanjskom kvartalu, koje će biti objavljeno poslijepodne.

Analitičari u anketi Reutersa očekuju rast od 3 posto na godišnjoj razini, a premda bi to bio sporiji rast BDP-a u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je skočio impresivnih 5 posto, taj bi podatak ipak bio potvrda da je najveće svjetsko gospodarstvo i dalje u zamahu.

Europska su tržišta, inače, na putu najvećeg mjesečnog skoka od kraja 2011. godine. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica u plusu je od početka siječnja oko 7,7 posto, što se ponajviše zahvaljuje najavi Europske središnje banke da će uvesti program kupnje državnih obveznica kako bi potaknula rast gospodarstva i suzbila opasnost od deflacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close