Europske burze porasle, najviše u jednom sektoru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. svibanj 2018. u 11:41
Foto: Thinkstock

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,4 posto.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata Applea.

 STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,4 posto.

 Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,55 posto, na 7.561 bodu, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,60 posto, na 12.689 bodova, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.524 boda.

 Najviše su jutros porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, za 1,1 posto, nakon što je sinoć Apple izvijestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

 Dionica te najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti poskupila je jutros više od 3,5 posto, nakon što je tjednima bila pod pritiskom zbog špekulacija o padu potražnje za iPhoneom, glavnim Appleovim proizvodom.

 No, izvješće kompanije pokazalo je da je u prvom tromjesečju prodaja tog pametnog telefona porasla oko 3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prihodi i dobit Applea porasli po dvoznamenkastim stopama

 Zahvaljujući tome, jutros su porasle cijene dionica dobavljača Applea, ali i drugih tehnoloških kompanija.

 U fokusu ulagača danas će biti objava podataka o bruto domaćem proizvodu (BDP) u eurozoni, kao i priopćenje američke središnje banke nakon dvodnevne sjednice njezinih čelnika.

 Ne očekuje se povećanje kamatnih stopa Feda, no ulagače zanima kako monetarne vlasti ocjenjuju situaciju, s obzirom na posljednje podatke koji govore o usporavanju rasta američkog gospodarstva, ali i jačanju inflacije.

 A cijene su nafte jutros stabilne nakon što su jučer potonule gotovo 2 posto. Na londonskom je tržištu barelu jutros poskupio 0,1 posto, na 73,20 dolara. Cijena mu se kreće znatno ispod najviše razine u tri godine od 75,50 dolara, koju je dosegnula prošloga tjedna.

 A na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na gubitku 0,3 posto.

 Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,2 posto, na 22.454 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close