Europske banke do grla ‘umočene’ u aferu Panama Papers

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 06. travanj 2016. u 22:01
Banka HSBC povezana je s čak 2300 fiktivnih tvrtki/REUTERS

Samo u Njemačkoj upleteno je 28 banaka, pokazuju dokumenti iz panamske odvjetničke tvrtke.

Brojne europske banke blisko su surađivale s panamskom odvjetničkom kompanijom Mossack Fonseca koja se u središtu skandala našla u nedjelju nakon curenja 11,5 milijuna dokumenata koji dokazuju da je klijentima omogućavala otvaranje fiktivnih tvrtki.

Izvješće njemačkog lista Süddeutsche Zeitung objavljeno u utorak navodi upletenost HSBC-a, Couttsa, Rothschilda, UBS-a, Société Généralea i Credit Suissea te 28 njemačkih banaka.  Barem 14 od tih 28 njemačkih banaka upletenih u globalni skandal osnovalo je, u svrhu skrivanja imovine, više od 1200 fiktivnih offshore tvrtki, prenosi Hina. Među njima prednjači Deutsche Bank s gotovo 400 tvrtki. Više od 2300 takvih fiktivnih tvrtki povezano je britanskom bankarskom grupacijom HSBC. UBS ne zaostaje previše s preko 1100 tvrtki otvorenih preko Mossack Fonsece.

Slijede ga francuska banka Société Générale s 979 tvrtki, Royal Bank of Canada s njih 378, Commerzbank s 92, a Credit Suisse je otvorila čak 1105 offshore tvrtki. Dokumenti koje Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara i Süddeutsche Zeitung posjeduju pružaju uvid u opseg aktivnosti banaka, ali i u načine na koje su banke zaobišle napore američkih i europskih regulatora u zaustavljanju utaja poreza. Britanski su političari reagirali zahtjevom upućenom bankama da prodaju svoje offshore tvrtke ukoliko su putem njih svojim bogatim klijentima omogućili skrivanje imovine, dok je glasnogovornik njemačkog ministarstva financija izrazio nadu da će panamska afera povećati pritisak na osobe povezane s financijskim kriminalom.

Komentirajte prvi

New Report

Close