Europske banke čeka udruživanje kako bi uhvatile korak s Amerikom

Autor: Tomislav Pili , 29. svibanj 2018. u 14:03
Dovršetak bankovne unije ključan je za proces spajanja/FOTOLIA

Mogućnost velikih prekograničnih spajanja ugrožava jačanje euroskeptičnih stranaka, posebno u Italiji.

Ideja konsolidacije europskog bankovnog tržišta opet je aktualna među čelnicima velikih banaka, ali perspektive mogućih spajanja zasjenjuje nezavidna politička situacija u Italiji gdje populističke stranke vode glavnu riječ.

Kako navodi Financial Times, šefovi europskih bankovnih divova sastali su se prošlog tjedna u Bruxellesu, a sastankom je dominirala zabrinutost rastuće snage američkih konkurenata te prijetnje velikih tehnoloških kompanija iz Amerike i Kine. Konsolidacija može biti jedno od rješenja što bi europskim bankama omogućilo da uhvate korak s američkim konkurentima i iznađu resurese za skupu, ali neizbježnu digitalnu transformaciju.

Više paneuropskih banaka
Izvršni direktor talijanskog UniCredita Jean-Pierre Mustier smatra kako Europa treba više paneuropskih banaka. "JPMorgan je najveća banka u Americi s tržišnom kapitalizacijom od gotovo 380 milijardi dolara dok najveća europska banka Santander ima burzovnu vrijednost od 80 milijardi eura", kazao je Mustier. Prema njegovu mišljenju, čelnici Europske unije "fokusiraju se na pogrešne stvari" pokušavajući stvoriti integriranije europsko tržište kapitala kako bi bilo sličnije američkom.

 

80 mlrd.

€ vrijedi najveća europska banka, španjolski Santander

Naravno, njegov je argument kako su banke jedini pouzdan način financiranja malih i srednjih poduzeća. U tom je kontekstu ključan projekt dovršetka europske bankovne unije koju financijaši vide kao ključnu u omogućavanju prekograničnih spajanja.

No, dolazak populističke vlade u Italiji taj proces može usporiti, pa čak i unazaditi, strahuju bankari. "Zato jer se rast pomalo vraća pojavljuju se razmišljanja da ravotežu između regulacije na nacionalnoj razini i razini eurozone treba vratiti prema nacionalnoj", smatra Jean Lemierre, predsjednika francuskog BNP Paribasa. Što se tiče konkretnih primjera mogućih spajanja, investicijski bankari smatraju kako je u idućih nekoliko godina izgledno spajanje Deutsche Bank i Commerzbank čime bi bio stvoren lider na njemačkom tržištu. 

Kandidati za spajanje
Ostali kandidati su Bankia, Société Générale te ABN Amro. Ideja prvog velikog bankarskog spajanja u Europi nakon financijske krize 2008. postala je aktualna prije nekoliko dana zbog napisa da britanska banka Barclays razmatra u ranoj fazi spajanje s bankom Standard Chartered za preko 60 milijardi funti.

Prvi čovjek Standard Chartereda Bill Winters bio je na sastanku u Bruxellesu. Iako i on smatra da je konsolidacija u europskom bankovnom sektoru potrebna, budućnost banke kojoj je na čelu ne vidi "u braku" s Barclaysom. Pritisak na konsolidaciju posebno je na srednje velikim bankama. "Većina europskih banaka ne ostvaruje povrat na kapital iznad troška kapitala od osam posto", smatra Francesca McDonagh, izvršna direktoriva Bank of Ireland.

Komentirajte prvi

New Report

Close