Europska uredba ‘obrisat’ će gotovo sve novčane fondove

Autor: Tomislav Pili , 07. kolovoz 2018. u 14:10
Ulagatelji će u idućim mjesecima biti obavješteni o promjeni naziva fondova/Dubravka Petrić/PIXSELL

Samo će se jedan novčani fond uskladiti sa strožom regulativom i nastaviti poslovati u toj kategoriji.

Sudeći po informacijama koje se Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) poslala društva za upravljanje investicijskim fondovima, početkom iduće godine svjedočit ćemo znatnom padu broja novčanih fondova.

Hanfa je u ponedjeljak podsjetila da je 21. srpnja počela primjena europske Uredbe o novčanim fondovima koja donosi promjenu imena i strategije ulaganja.

Tri cilja direktive 
Uredbom o novčanim fondovima uvode se značajne promjene u radu i poslovanju novčanih fondova. Tri su cilja tih promjena: osiguranje veće razine zaštite za ulagatelje, zatim ujednačavanje uvjeta poslovanja i razine zaštite ulagatelja u svim državama članicama EU te smanjenje utjecaja tržišnih šokova na novčane fondove, što se primarno pokušava ostvariti kroz umanjenje rizika značajnih odljeva novca iz fondova, a koji se lako mogu proširiti na cijelo EU područje.

 

7,02 mlrd.

kuna nalazilo se u lipnju u 21 novčanom fondu

Stoga se ovom uredbom propisuju dodatni i stroži zahtjevi za novčane fondove, prvenstveno kroz investcijsku politiku i vrednovanje imovine, likvidnost i diverzfikaciju ulaganja. Sadašnji novčani fondovi ubuduće će se dijeliti na novčane i nenovčane. U potonjima razina kreditne kvalitete neće biti zakonski propisana te će moći biti izloženi većem kreditnom riziku. Takvi fondovi mogu biti izloženi i većem riziku vrednovanja jer će imovinu moći vrednovati po cijenama koje nisu tržišne te metodom amortiziranog troška.

Bit će im dozvoljeno i držanje udjela u drugom novčanom fondu. Hanfa upozorava kako društva za upravljanje moraju odlučiti hoće li postojeći fondovi nastaviti i dalje poslovati kao novčani ili će se odlučiti za ovu drugu, "labaviju" kategoriju. U oba slučaja društvo mora dobiti odgovarajuća odobrenja regulatora. Rok za podnošenje zahtjeva za odobrenje nastavka poslovanja u kategoriji novčanih fondova ističe 21. siječnja 2019. godine.

Mnogo privlačnija opcija
Kako sada stvari stoje, nenovčani fondovi mnogo su privlačniji društvima za upravljanje.

"Hanfa je u ovom trenutku od 10 društava za upravljanje s 20 postojećih novčanih fondova zaprimila informaciju o namjeri njihova nastavka poslovanja izvan kategorije novčanih fondova. Samo jedno društvo namjerava nastaviti poslovanje jednog postojećeg novčanog fonda. Postupak izdavanja potrebnih odobrenja je u tijeku te se njihov završetak očekuje do listopada 2018.", ističe regulator. Hanfa stoga obavještava ulagatelje u novčane fondove da u sljedećih nekoliko mjeseci mogu očekivati obavijest o promjeni naziva fonda. U Hanfinoj statistici za lipanj nalazi se 21 novčani fond u kojima se nalazi 7,02 milijarde kuna. To je gotovo 19 posto manje nego krajem prošle godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close