Europska tržišta pala zbog slabosti kineskog gospodarstva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. rujan 2014. u 12:47
Foto: Thinkstock

Na europskim su burzama indeksi danas pali, jer je zabrinutost ulagača u vezi tempa rasta kineskog gospodarstva izazvala pritisak na cijene rudarskih kompanija.

Na europskim su burzama indeksi danas pali, jer je zabrinutost ulagača u vezi tempa rasta kineskog gospodarstva izazvala pritisak na cijene rudarskih kompanija, dok je smanjenje procjena zarade Tescoa pritisnulo dionice trgovačkih lanaca.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 12,30 sati u minusu 0,5 posto, na 1.394 boda, nakon što je prošloga tjedna dosegnuo najvišu razinu od početka 2008. godine.

Londonski FTSE indeks bio je istodobno na gubitku 0,70 posto, na 6.785 bodova, dok je pariški CAC skliznuo 0,15 posto, na 4.456 bodova, a frankfurtski DAX 0,20 posto, na 9.779 bodova.

Najviše je danas, više od 8 posto, potonula cijena dionice Tescoa, nakon što je britanski trgovački lanac smanjio svoje procjene dobiti u prvom polugodištu za otprilike 400 milijuna dolara.

To je već treći put ove godine kako Tesco smanjuje procjene poslovnih rezultata, no ovoga puta zbog računovodstvene pogreške, pa se u tvrtki provodi istraga, a nekoliko je direktora suspendirano.

To je pritisnulo cjelokupni trgovački sektor, pa je STOXX Europe 600 indeks tog sektora pao 1,7 posto, pri čemu je dionica J. Sainsburya pojeftinila 1,3, a Morrisonsa 1,5 posto.

„Tesco je nanio snažan udarac povjerenju ulagača, pa su pod pritiskom i dionice drugih trgovačkih lanaca“, kaže Keith Bowman, analitičar u tvrtki Hargreaves lansdown.

Loše raspoloženje na europskim burzama posljedica je i znatnog pada cijena dionica na azijskim tržištima, nakon što su jutros splasnule nade u nove poticajne mjere u Kini.

Naime, Kina neće dramatično mijenjati svoju gospodarsku politiku ni zbog kojeg makroekonomskog podatka, kazao je u nedjelju Lou Jiwei, kineski ministar financija.

To je razočaralo ulagače jer su se nadali novim poticajnim mjerama, nakon niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Procjenjuje se da će i podatak o PMI indeksu industrijske aktivnosti, koji će biti obavljen u utorak, biti slab, ispod granice od 50 bodova, što ukazuje na slabljenje aktivnosti.

Kako je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, strahovanja od pada potražnje izazvala su pad cijena sirovina. Bloombergov robni indeks (BCOM) skliznuo je danas 0,7 posto, na najnižu razinu od srpnja 2009. godine.

To je, pak, pritisnulo dionice rudarskih kompanija, pa je STOXX Europe 600 indeks tog sektora potonuo 2,2 posto.

„Kineski ministar financija razočarao je ulagače koji su se nadali novim poticajnim gospodarskim mjerama, pa je raspoloženje na tržištu sumorno“, kaže Markus Huber, analitičar u tvrtki Peregrine & Black.

Ulagači su oprezni i zbog toga što su američki terminski indeksi danas u minusu, što najavljuje pad cijena dionica na Wall Streetu. Oko 13,30 sati terminski S&P indeks bio je u minusu otprilike 0,5 posto, nakon što je prošloga četvrtka S&P 500 dosegnuo novu rekordnu razinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close