Europi bez intervencije ECB-a prijeti podjela

Autor: Milan Lazarević , 19. siječanj 2009. u 22:00

Studija instituta Bruegel ukazala kako EU, zbog aktualne financijske krize, prijeti raskol na dva dijela, a lošije bi prošle države izvan eurozone

E, zbog aktualne financijske krize, prijeti da se rascijepi na dva dijela. U tom bi slučaju najgore prošle nove članice koje još nisu uvele euro, odnosno Češka, Poljska, Mađarska, Litva, Letonija, Estonija, Bugarska i Rumunjska. Europska središnja banka (ECB) bi zato morala poduzeti odlučne mjere kako bi spriječila takav nepovoljan scenarij. To je zaključak studije bruxelleskog instituta Bruegel, čije analize često utječu na smjerove odlučivanja u institucijama Unije i eurozone. Kako ističe suautor studije u češkom ekonomskom dnevniku E-15, mađarski ekonomist Zsolt Darvas (drugi suautor je direktor instituta Jean Pisani-Ferry), nove članice koje se ne mogu više oslanjati na masivni priljev stranoga kapitala imaju još jedan veliki hendikep – krizni menadžment eurozone se odnosi samo na zemlje koje su uvele euro, dok na ostale može imati negativne posljedice.

Učinci mjera
Primjerice, kada ECB nastoji ukloniti nelikvidnost u eurozoni zapravo stavlja u lošiji položaj banke u državama koje nisu uvele euro. “Kreatori politike u eurozoni ne bi smjeli prelaziti preko učinaka svojih mjera u susjednim zemljama”, upozoravaju Darvas i Pisani-Ferry. Nepovoljne posljedice nove podijele Europe posebno bi teško osjetile manje, vrlo otvorene ekonomije kao što je češka. Studija Bruegela pokazuje da Češka pokazuje relativno visok stupanj makroekonomske stabilnosti što štiti njezinu privredu. Najgore stoje zemlje s visokom deficitom tekuće platne bilance kao što su Mađarska i Letonija.

Odvraćanje investitora
Dok se prije činilo da nove članice EU nisu naročito pogođene krizom jer njihove banke nemaju toliko toksificirane aktive kao što je slučaj sa SAD-om ili državama zapadne Europe, posljednji mjeseci pokazuju da će srednja i istočna Europa proći lošije od stare Europe. Svoj udio u tome može imati činjenica da bi se vlasnici srednjoeuropskih banaka mogli preorijentirati na održavanje likvidnosti u matičnim kompanijama u zapadnoj Europi. Također prijeti opasnost da bi se investitori mogli odvratiti od obveznica zemalja srednje Europe i usmjeriti se na američke ili njemačke obveznice. Ekonomisti Bruegela zato traže da ECB počne za svoje transakcije koristiti i državne obveznice novih članica koje nisu nominirane u eurima.

Komentirajte prvi

New Report

Close