Euro zaronio ispod 1,12 dolara, najniže u 11 godina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. siječanj 2015. u 12:07
Thinkstock

Euro je u jednom trenutku zaronio na samo 1,1115 dolara, najnižu razinu od rujna 2003. godine.

Nakon što je Europska središnja banka (ECB) najavila tiskanje svježeg novca za poticanje gospodarstva, tečaj eura prošloga je tjedna oštro pao na svjetskim valutnim tržištima, pri čemu je zaronio i ispod 1,12 dolara, što nije zabilježeno u više od 11 godina.

Tečaj eura potonuo je prošloga tjedna prema američkoj valuti 3,1 posto, na 1,1205 dolara, a u jednom je trenutku zaronio na samo 1,1115 dolara, najnižu razinu od rujna 2003. godine.

Euro je oslabio i u odnosu na japansku valutu, pa je njegova cijena pala 2,9 posto, na 132 jena, a u jednom je trenutku skliznula i na najnižu razinu u 16 mjeseci, na 130,91 jena.

Dolar je, pak, blago ojačao prema 'japancu', za 0,1 posto, na 117,70 jena.

Euro je već dulje vrijeme pod pritiskom, no njegovo intenzivnije slabljenje započelo je u četvrtak, nakon što su čelnici Europske središnje banke (ECB) poručili da će u ožujku uvesti program kupnje državnih obveznica za 60 milijardi eura mjesečno.

Kako bi taj program za poticanje gospodarskog rasta i suzbijanje deflacije trebao potrajati do rujna 2016. godine, to znači da bi njegova ukupna vrijednost trebala premašiti 1.000 milijardi eura.

"(Predsjednik ECB-a) Mario Draghi je izvukao bazuku… Riječ je o vrlo izdašnom i kredibilnom programu. Velika kupnja obveznica od strane ECB-a spustit će prinose", tumači David Keeble, analitičar u banci Credit Agricole.

Ulagači vjeruju da bi ovaj program tiskanja svježeg novca konačno mogao oživjeti gospodarstvo eurozone, s obzirom da dosadašnji pokušaji, od smanjenja kamata ECB-a na rekordno nisku razinu, preko jeftinih dugoročnih kredita, do kupovine imovine, nisu dali željene rezultate.

Od početka godine tečaj eura prema dolaru pao je oko osam posto i na putu je najvećeg mjesečnog pada od vrhunca financijske krize u prvoj polovini 2009. godine.

"Veliko je pitanje sada može li euro držati taj tempo. Rekla bih da je ECB-ov čelnik jako uspješno proizveo tako snažan efekt na valutnim tržištima najavom kvantitativnog popuštanja, potpirujući pravu groznicu očekivanja na tržištima i potom im dajući i više nego što su očekivali. No, ni druge središnje banke sada neće sjediti prekriženih ruku", napominje Jane Foley, valutna analitičarka u Rabobanku.

Tako je, primjerice, iz švedske središnje banke Riksbank poručeno da je tehnički spremna uvesti vlastiti program kvantitativnog ublažavanja.

Novi test za euro bit će grčki izbori u nedjelju, na kojima bi mogla pobijediti stranka ljevice Siriza, s obzirom na prednost koju im daju predizborne ankete. A postoji bojazan da bi takav ishod mogao povećati napetosti između Atene i grčkih kreditora, Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Komentirajte prvi

New Report

Close