Euro stabilan, u fokusu Španjolska i summit EU-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. listopad 2012. u 21:09
Ilustracija

Eurom se trgovalo po 1,2945 dolara, što znači da je ostao više-manje nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje.

Euro se u ponedjeljak na međunarodnim deviznim tržištima zadržao unutar uobičajenog raspona u posljednjih mjeseca dana zbog opreza ulagača jer ostaje nepoznato kada bi Madrid mogao zatražiti međunarodnu pomoć. Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,2945 dolara, što znači da je ostao više-manje nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje. Jedinstvena europska valuta ojačala je blago prema jenu, za 0,2 posto, na 101,75 jena. Dolar je prema jenu ojačao 0,4 posto i njime se trgovalo po 78,75 jena. Dužnosnici eurozone kazali su da bi Španjolska mogla zatražiti financijsku pomoć eurozone idući mjesec. Bude li tako, zahtjev će se razmatrati u paketu s revidiranim programom zajmova za Grčku i paketom pomoći za Cipar.

"Tržišni sudionici i dalje su skloni prodavati euro odmah nakon uzleta, budući da je odluka Europske središnje banke (ECB) o kupovinama neograničenih iznosa državnim obveznica tek mjera olakšanja", kazao je Adam Myers, viši valutni strateg u banci Credit Agricole. ECB je kazao da će s kupovinama obveznica započeti tek nakon što Madrid službeno zatraži međunarodni paket pomoći.

Od važnijih ovotjednih događaja izdvaja se summit EU-a koji se održava 18. i 19. listopada, s fokusom na Španjolsku i Grčku. Dok je grčki premijer Antonis Samaras kazao da će Grčka na sastanku čelnika EU-a vjerojatno dogovoriti nove mjere štednje s međunarodnim zajmodavcima, vrlo malo je vjerojatno da će Madrid predati službeni zahtjev za pomoći.

Komentirajte prvi

New Report

Close