Euro prema dolaru na najvišoj razinu od 2015.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. kolovoz 2017. u 12:50
Foto: Thinkstock

Europska je valuta, naime, od početka godine ojačala 13 posto u odnosu na američku zbog političkih problema u Washingtonu i opreznog povećanja kamata Feda.

Na svjetskim valutnim tržištima euro je prema dolaru prošloga tjedna snažno porastao, pa je njegov tečaj dosegnuo najvišu razinu od siječnja 2015. godine.

Cijena eura prema američkoj valuti skočila je prošloga tjedna 1,3 posto, na 1,1920 dolara, a u jednom je trenutku u petak dosegnula 1,1940 dolara, najvišu razinu od siječnja 2015.

U odnosu na japansku valutu, dolar je, pak, ojačao, pa mu je tečaj porastao 0,2 posto, na 109,35 jena.

No, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna skliznuo 0,9 posto, na 92,55 bodova, najnižu razinu u više od godinu dana.

Sve do petka na valutnim se tržištima trgovalo oprezno jer ulagači nisu željeli riskirati uoči Fedove godišnje konferencije središnjih bankara u Jackson Holeu koja se uvijek pažljivo prati zbog mogućih signala o monetarnim politikama.

No, ovoga puta predsjednica američke središnje banke Janet Yellen nije govorila o monetarnoj politici, nego o financijskoj stabilnosti.

Poručila je da su reforme uvedene nakon financijske krize između 2007. i 2009. godine ojačale financijski sustav, a da nisu naštetile gospodarskom rastu.

Ni predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi nije u Jackson Holeu kazao ništa nova o planovima u vezi monetarne politike.

No, nakon njegova govora uslijedio je snažan skok eura jer Draghi, mimo očekivanja, nije pokazao zabrinutost u vezi jačanja eura.

Europska je valuta, naime, od početka godine ojačala 13 posto u odnosu na američku zbog političkih problema u Washingtonu i opreznog povećanja kamata Feda.

S druge strane, iduće se godine očekuje zaoštravanje monetarne politike u eurozoni, nakon što je ECB godinama vodio poticajnu politiku.

Premda jačanje eura ne ide u prilog izvozno usmjerenom gospodarstvu eurozone, Draghi u petak nije to ni spomenuo, nego je svoj govor usmjerio na druge aspekte, kao što je solidan rast gospodarstva eurozone.

A ulagači su to shvatili kao 'zeleno svjetlo' za kupnju eura.

"Ulagači igraju na to da ECB nije zabrinut zbog jačanja eura, unatoč utjecaju toga na inflaciju i rast gospodarstva eurozone. Očekivalo se, pak, da će Draghi pokušati oslabiti euro jer su na posljednjoj sjednici čelnici ECB-a izrazili povećanu zabrinutost zbog snažnog eura", kaže Karl Schamotta, direktor u tvrtki Cambridge Global Payments.

Komentirajte prvi

New Report

Close