Euro pod pritiskom zbog vijesti iz Italije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. svibanj 2018. u 08:16
Foto: Thinkstock

U fokusu ulagača je i politička situacija u Italiji, gdje dvije populističke stranke – Pokret 5 zvijezda i Liga – pregovaraju o koaliciji kako bi formirale vladu 10 tjedana nakon što su održani parlamentarni izbori.

Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno, dok je euro pod pritiskom nakon vijesti da bi dvije talijanske populističke stranke koje nastoje formirati koalicijsku vlast mogle tražiti od Europske središnje banke da toj zemlji oprosti 250 milijardi eura dugova.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, a za toliko su porasle i cijene dionica u Južnoj Koreji. Na ostalim burzama indeksi balansiraju na rubu pozitivnog i negativnog područja.

Podršku tržištima pruža jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, premda su prinosi na američke 10-godišnje državne obveznice dosegnuli 3,10 posto, novu najvišu razinu u gotovo sedam godina.

Rast prinosa obično loše utječe na tržišta dionica jer to povećava troškove zaduživanja kompanija i jer bi zbog toga dio ulagača mogao preusmjeriti svoja sredstva iz dionica u obveznice.

No, ovoga puta prinosi su bili u drugom planu jer su ulagače na najvećoj svjetskoj burzi ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

U fokusu ulagača je i politička situacija u Italiji, gdje dvije populističke stranke – Pokret 5 zvijezda i Liga – pregovaraju o koaliciji kako bi formirale vladu 10 tjedana nakon što su održani parlamentarni izbori.

Prema pisanju talijanskih medija, koalicijski program mogao bi sadržavati zahtjev ECB-u da toj zemlji otpiše 250 milijardi eura dugova.

Jučer su cijene dionica na talijanskoj burzi potonule 2,3 posto, dok su prinosi na 10-godišnje obveznice skočili za 19 baznih bodova, na 2,13 posto.

Zbog toga se na valutnim tržištima pod pritiskom našao i tečaj eura, pa je jučer u jednom trenutku zaronio na 1,1763 dolara, najnižu razinu u pet mjeseci.

Jutros se, doduše, vratio iznad granice od 1,18 dolara, no analitičari kažu da puno toga ovisi o razvoju situacije u Italiji.

A dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, i dalje se kreće oko najviših razina u pet mjeseci. Jutros je skliznuo na 93,28 bodova, dok je jučer u jednom trenutku dosegnuo 93,63 boda.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 110,30 jena, kao i jučer u ovo doba.

A cijene su nafte jutros blago porasle, pa je na londonskom tržištu barel poskupio 0,2 posto, na 79,40 dolara, nadomak razini od 80 dolara, koju nije prešao od studenoga 2014. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close