Euro pod pritiskom recesije, valutni rat izbjegnut

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. veljača 2013. u 10:14
Guliver/Thinkstock

Pala su dva najveća europska gospodarstva pa je splasnula nada ulagača u oporavak eurozone u prvoj polovini ove godine.

Na svjetskim valutnim tržištima prošloga se tjedna najviše špekuliralo o valutnom ratu, zbog oštrog pada tečaja japanskog jena posljednjih mjeseci, dok se euro našao pod pritiskom recesije u eurozoni i rasprave o njegovoj precijenjenosti.

Tečaj eura prema američkoj valuti oslabio je prošloga tjedna 0,1 posto, na 1,3360 dolara, dok je u odnosu na japansku valutu ojačao 0,8 posto, na 124,90 jena. I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj skočio 0,9 posto, na 93,50 jena. Euro se našao pod pritiskom nakon podatka da je bruto domaći proizvod eurozone u četvrtom tromjesečju pao 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, što je treće tromjesečje zaredom kako gospodarstvo tog bloka slabi.

Dva najveća europska gospodarstva, njemačko i francusko, također su pala više nego što se očekivalo, pa je splasnula nada ulagača u oporavak eurozone u prvoj polovini ove godine. Tim više što je recesija produbljena i u rubnim gospodarstvima bloka – Italiji, Španjolskoj i Portugalu. "Podaci o BDP-u lošiji su nego što se očekivalo i iako nisu dramatični, u budućnosti bismo mogli očekivati reakciju ECB-a ako se brojke budu nastavile pogoršavati i ne budu ukazivale na poboljšanje financijskih uvjeta", kaže Paul Robson, valutni strateg u banci RBS.

Uteg euru predstavlja i rasprava o tome je li njegov tečaj precijenjen, nakon što se nedavno, po prvi puta nakon 14 mjeseci, probio iznad razine od 1,37 dolara. Predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi oštro se u petak usprotivio političkim pritiscima iz Francuske na ECB da uspostavi ciljani tečaj eura, nazvavši takve primjedbe "neprimjerenima, neučinkovitima i štetnima". "Sve su te priče u proteklih nekoliko tjedana ili neprimjerene ili neučinkovite, a u svakom slučaju protivne su svrsi", kazao je Draghi, čije stavove podržava Njemačka.

Uoči sastanka čelnika skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava u Moskvi zaredale su i špekulacije o valutnom ratu, s obzirom na oštar pad tečaja jena posljednjih mjeseci. Čelnici središnje japanske banke odlučili su prošloga tjedna da monetarna politika do daljnjeg ostaje nepromijenjena.

No, vjerojatno će je dodatno olabaviti idućih mjeseci, nakon što polovicom ožujka guverner Masaaki Shirakawa odstupi s dužnosti, a na njegovo mjesto, špekulira se, zasjedne netko tko je više sklon agresivnijim mjerama monetarne politike, kakve traži premijer Shinzo Abe. Od kraja prošle godine, kada je stupio na dužnost, premijer Abe neprestano pritišće središnju banku da dodatno olabavi monetarnu politiku kako bi izvukla gospodarstvo iz recesije.To potiče slabljenje jena, pa su ovih dana tečajevi dolara i eura u odnosu na japansku valutu dosegnuli najviše razine u više od 30 mjeseci. Zahvaljujući tome, raste konkurentnost japanskih proizvoda na svjetskom tržištu, ali slabi konkurentnost proizvoda iz drugih država.

Zbog toga niz europskih zemalja, koja su također u recesiji i ne odgovara im jačanje eura prema jenu i drugim valutama, već neko vrijeme poručuje Japanu da ne bi trebao pretjerano labavom monetarnom politikom poticati slabljenje jena i tako povećavati konkurentnost svojeg gospodarstva na štetu drugih. Tečajeve valuta trebaju određivati tržišne snage, a ne vlade ili monetarne vlasti, poručuju europski dužnosnici premijeru Abeu.
Japanski premijer brani se, pak, tvrdnjama da je njegovo inzistiranje na agresivnoj monetarnoj politici usmjereno na suzbijanje deflacije, a ne devalvaciju jena.

Po svemu sudeći, Japan je uvjerio partnere da je agresivno popuštanje monetarne politike usmjereno samo na poticanje gospodarstva te da je slabljenje jena samo posljedica toga, a ne namjerne devalvacije. Stoga su ministri financija i središnji bankari skupine G20 u subotu objavili da nema valutnog rata te su u zajedničkoj izjavi o tečajevima izostavili kritike Japanu. Na sastanku je bilo jasno da svi za stolom žele izbjeći bilo kakvu vrstu valutnih sporova, kazao je novinarima kanadski ministar financija Jim Flaherty.

„Nakon niza komentara dužnosnika u svijetu ovoga tjedna, čini nam se da je međunarodna zajednica spremna tolerirati slabljenje jena, ako će napori Japan i dalje biti usmjereni na domaće politike i ako prilagodi svoju retoriku po pitanju valute“, navode analitičari banke JPMorgan u bilješci klijentima.

Komentirajte prvi

New Report

Close