Euro pod pritiskom ciparske krize

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. ožujak 2013. u 10:27
Guliver/Thinkstock

Na svjetskim valutnim tržištima euro je početkom prošloga tjedna oštro pao zbog ciparskih financijskih problema.

Na svjetskim valutnim tržištima euro je početkom prošloga tjedna oštro pao zbog ciparskih financijskih problema, no kako su nastavljeni pregovori između te otočne države i eurozone o međunarodnoj pomoći, krajem tjedna europska je valuta nadoknadila dio gubitaka.

Tečaj eura prema američkoj valuti oslabio je prošloga tjedna 0,7 posto, na 1,2985 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura potonula je, pak, 1,5 posto, na 122,60 jena. I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, i to za 0,8 posto, na 94,50 jena. Tečaj eura potonuo je početkom tjedna na samo 1,2843 dolara, najnižu razinu u četiri mjeseca jer je prijedlog ministara financija eurozone, prema kojemu se u zamjenu za 10 milijardi eura pomoći, od Ciprana zahtijevalo jednokratno oporezivanje depozita u bankama i do 9,9 posto, izazvao pomutnju na tržištima.

To je u suprotnosti s praksom EU-a da je štednja građana 'svetinja', a izazvalo je prosvjede i navalu Ciprana na bankomate. Ciparski parlament odbio je taj prijedlog, pa su tamošnje vlasti počele tražiti druga rješenja kako namaknuti potrebnih 5,8 milijardi eura kako bi dobili pomoć od eurozone.

Ulagači se plaše da bi bankrot te otočne zemlje i kolaps tamošnjeg bankovnog sustava mogao negativno utjecati na cijelu 17-članu eurozonu jer bi izazvao rast cijene zaduživanja drugih prezaduženih članica tog bloka. Unatoč toj nesigurnosti, ulagači se nadaju da će do početka idućega tjedna eurozona i Cipar pronaći rješenje problema, pa je u petak euro nadoknadio dio gubitaka od početka tjedna. No, njegov se tečaj nije uspio vratiti iznad razine od 1,30 dolara jer je pod pritiskom gospodarskih pokazatelja koji ne navješćuju oporavak eurozone. Izvješće o indeksima menadžera nabave (PMI), koje izrađuje londonska istraživačka tvrtka Markit, pokazalo je da su aktivnosti u gospodarstvu eurozone dodatno oslabile u ožujku, čak i prije izbijanja krize na Cipru. Ulagače ponajviše brine usporavanje rasta aktivnosti u Njemačkoj.

Njemački PMI smanjen je u ožujku, no drži se i dalje iznad 50 bodova, odnosno u području rasta. Odgovarajući indeks u Francuskoj spustio se pak na najnižu razinu u posljednje četiri godine."Postoje važniji razlozi koji bi trebali pritiskati euro u kratkoročnoj perspektivi, ponajprije usporedba poboljšanog stanja američkog gospodarstva sa slabim stanjem gospodarstva eurozone. Stanje na Cipru kratkoročni je problem koji samo pridonosi slabljenju eura", kaže Asmara Jamaleh, valutna analitičarka u banci Intesa Sanpaulo.

Komentirajte prvi

New Report

Close