Euro oslabio nakon vijesti da ECB kani kupovati korporativne obveznica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. listopad 2014. u 14:12
Foto: Thinkstock

Tečaj eura oslabio je u današnjem trgovanju na međunarodnim deviznim tržištima.

Tečaj eura oslabio je u današnjem trgovanju na međunarodnim deviznim tržištima jer je među ulagačima snažno odjeknula vijest da u Europskoj središnjoj banci (ECB) navodno razmišljaju o kupovini korporativnih obveznica na sekundarnom tržištu.

Tečaj eura oslabio je tako prema dolaru za 0,5 posto, skliznuvši na 1,2764 dolara. Trgovci devizama najnoviju su vijest iščitali kao signal da je ECB spreman poduzeti daljnje korake i preplaviti eurima tržište kako bi potaknuo jačanje inflacije i rast gospodarskih aktivnosti.

Nekoliko izvora danas je za Reuters izjavilo da bi u ECB-u mogli već u prosincu odlučivati o programu kupnje korporativnih obveznica i o mogućem početku tih kupovina već u prvim mjesecima iduće godine. U takvom ozračju porasli su prinosi na njemačke državne obveznice, za 2,5 bazna boda, na 0,876 posto.

Dolar je u današnjoj trgovini na međunarodnim tržištima ostao pod pritiskom, nakon što najnoviji podaci iz Kine nisu uspjeli odagnati zabrinutosti oko posustajanja drugog najvećeg svjetskog gospodarstva. Tečaj američke valute blago je pritom oslabio prema japanskoj, skliznuvši za 0,07 posto, na 106,86 jena.

Kinesko gospodarstvo u trećem je kvartalu ojačalo za 7,3 posto, pokazali su podaci kineske vlade. Stopa rasta nešto je viša od procijenjenih 7,2 posto, koliko su u prosjeku očekivali analitičari. Međutim, riječ je o najslabijem kvartalnom rastu od globalne financijske krize 2009. godine.

"Pokazatelji iz kineskog gospodarstva su mješoviti no, gledano u cjelini, gospodarstvo gubi zamah i nastavit će usporavati i iduće godine", tumači Lee Hardman, valutni strateg u banci Bank of Tokyo Mitsubishi u Londonu.

Američka valuta oslabila je gotovo dva posto u proteklih 10 dana zbog naznaka slabljenja globalnog rasta i inflacije, pa su ojačale zabrinutosti da američka središnja banka Fed možda neće iduće godine moći provesti prvo podizanje kamatnih stopa nakon financijske krize.

"Među glavnim valutnim kretanjima je nastavak daljnje korekcije tečaja dolara na niže. To je ponajprije rezultat očekivanja daljnjeg pomicanja rokova za podizanje kamatnih stopa u SAD-u", smatra Hardman.

Komentirajte prvi

New Report

Close