Euro ojačao prema dolaru; u fokusu američki Fed

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. siječanj 2015. u 12:46
Foto: Thinkstock

Tečaj eura u utorak je u trgovanju na međunarodnim tržištima ojačao prema dolaru drugi dan zaredom.

Tečaj eura u utorak je u trgovanju na međunarodnim tržištima ojačao prema dolaru drugi dan zaredom, u očekivanju novih smjernica iz američke središnje banke Fed oko mogućeg pomicanja roka za podizanje kamatnih stopa u SAD-u.

Tečaj eura ojačao je tako za 0,9 posto, na 1,13455 dolara, dodatno odskočivši s nove najniže razine u 11 godina od 1,1098 dolara, na koju je nakratko u ponedjeljak skliznuo nakon što je postalo jasno da je na grčkim parlamentarnim izborima pobijedila stranka krajnje ljevice Siriza.

Istodobno, na značajnijem gubitku bio je danas tečaj švicarskog franka, skliznuvši za dva posto prema euru nakon što je Švicarska narodna banka (SNB) objavila da je spremna intervenirati na tržištu kako bi zauzdala jačanje franka koje je uslijedilo nakon ukidanja minimalnog tečaja od 1,2 franka za euro. Eurom se tako trgovalo po 1,03845 franaka.

Ulagači se nadaju da će čelnik Sirize Alexis Cipras biti voljan pregovarati s međunarodnim zajmodavcima, pa su se stišale zabrinutosti tržišnih sudionika da bi sukobi s međunarodnim kreditorima mogli dovesti do izlaska Grčke iz eurozone.

Dolar se, pak, danas našao pod pritiskom u odnosu na druge značajnije valute jer su oči tržišta sada uperene u redovno dvodnevno zasjedanje Feda i nove smjernice vezane za vremenski okvir početka podizanja kamatnih stopa u SAD-u. Ulagači očekuju da bi Fed mogao reagirati na najnoviji val smanjenja kamatnih stopa i programe poticaja na koje su se odlučile druge vodeće središnje banke i signalizirati moguće pomicanje datuma početka rasta tamošnjih kamatnih stopa.

"U idućih dan-dva u fokusu će biti hoće li Fed na neki način odgovoriti, ili neće. Ako ne bude nikakvih poruka, tržišta će pomisliti da bi to moglo biti zeleno svjetlo za podizanje kamatnih stopa, a tako i za prodaje eura i kupovine dolara", kazao je Adam Myers, valutni analitičar u banci Credit Agricole u Londonu.

Tečaj eura skliznuo je za oko pet američkih centi nakon što je Europska središnja banka (ECB) prošlog četvrtka najavila da će početi s kvantitativnim popuštanjem, tako da korekcija njegova tečaja ovih dana ne čudi analitičare.

"Ako tečaj eura dodatno ojača, mislim da će mnogi ulagači gledati da ga prodaju nakon što ojača", kazao je Masashi Murata, valutni strateg u tvrtki Brown Brothers Harriman u Tokiju. Dodao je i kako će najavljeni ECB-ov program kupovina obveznica zauzdavati tečaj eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close