Euro na paritetu do ljeta, do kraja godine vrijedi 0,9 dolara

Autor: Tomislav Pili , 17. ožujak 2015. u 22:00
Euro se pod posebnim pritiskom našao prošlog tjedna kada je započeo program ECB-a/REUTERS

Euro će ostati slab sve dok Europska središnja banka ne najavi kraj otkupa obveznica.

Za svega tri mjeseca jedan euro bi trebao vrijediti jedan dolar, prognoziraju domaći analitičari.

Iako euro prema dolaru blago jača već dva dana, europska valuta nikad u posljednjih 12 godina nije bila bliže paritetu s američkim dolarom. Procjene analitičara Raiffeisen banke govore da će euro i dalje slabiti. "Očekujemo daljnje slabljenje eura pri čemu bi tečaj eura prema dolaru do ljeta trebao dosegnuti paritet. Krajem ove godine tečaj bi se trebao spustiti na 0,9 dolara za euro", kaže Zrinka Živković Matijević, direktorica ekonomskih istraživanja Raiffeisen banke.

 

1,0589dolara

za euro iznosio je tečaj u utorak na valutnim tržištima

Analitičari Admiral Marketsa ocjenjuju kako će dolar gotovo sigurno postati jači od eura u idućih godinu do dvije, no pitanje je može li dosegnuti 0,80, koliko je u ponedjeljak procijenila američka banka Goldman Sachs. "Euro će ostati slab sve dok Europska središnja banka (ECB) ne najavi skori završetak ubrizgavanja novca u financijski sustav. Okvirni završetak programa je rujan 2016., no čelnik ECB-a Mario Draghi naglasio je da će završetak ovisiti isključivo o gospodarskom stanju u eurozoni te da će program trajati sve dok se stanje značajno ne popravi i dok stopa inflacije ne poraste na ciljanih dva posto.

Sudeći po sličnim programima koji su provođeni u SAD-u, Britaniji i Japanu, a koji su svi od reda trajali duže od početnih najava, vrlo je lako moguće da će i program ECB-a trajati duže od sadašnjih najava", tvrde u Admiral Marketsu. Kada do najave o završetku ubrizgavanja novca dođe, euro bi prema dolaru u godinu-dvije mogao ojačati između 20 i 25 posto, dodaju u Admiral Marketsu. Naime, to će biti dokaz da je gospodarstvo eurozone na putu održivog rasta u narednim godinama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close