Euro na 7,40 kuna, a stižu novi pritisci na jačanje kune

Autor: Jadranka Dozan , 13. lipanj 2017. u 14:06
HNB radi na sprečavanju jačanja domaće valute/Marko Lukunić/PIXSELL

U dvije intervencije HNB otkupio 374 mil. eura, no tek slijedi jači priljev deviza od turizma, kredita Agrokoru…

Slijedom dviju prošlotjednih deviznih intervencija središnje banke visoka je likvidnost sustava dodatno povećana.  Otkupom 188 milijuna eura od banaka u utorak, a potom još 186 milijuna dva dana kasnije (po prosječnom tečaju 7,42) HNB je kreirao nepunih 2,8 milijardi kuna likvidnosti.

Slijedom isplata mirovina početkom ovog tjedna očekuje se pak dodatnih oko dvije milijarde kuna. Analitičari Raiffeisen banke ističu da će to usporiti ionako letargično trgovanje na tržištu novca. No, zato na deviznom tržištu nema letargije.  Nakon prilično aktivnog tjedna u kojem je HNB intervenirao prvi put u ovoj godini – i to odmah dvaput – tečaj se na tržištu samo primirio. Uoči intervencija bio se spustio malo ispod 7,40, a na u ponedjeljak se trgovanje odvijalo oko 7,40 kuna za euro.  

Tržišni akteri iz više razloga računaju s novim pritiscima na jačanje kune. "Zahuktavanje turističke sezone, najavljeno novo izdanje domaće obveznice te novi kredit Agrokoru faktori su koji u razdoblju pred nama potiču jačanje kune", ističe se u tjednim analizama Privredne banke.  Kredit Agrokoru od ukupno 400 milijuna eura neće se realizirati odjednom, ali prvih 100 milijuna eura najavljeno je već za početak ovog tjedna.

Nove domaće obveznice (s valutnom klauzulom) od približno pola milijarde eura očekuju se početkom srpnja, ali utjecaj na tečaj obično je vidljiv i ranije zbog pozicioniranja investitora. Konačno, devizni priljev od turizma trenutno se procjenjuje na oko 30 milijuna eura dnevno. 

Komentirajte prvi

New Report

Close