Euro iznad 1,36 dolara zbog previranja na tržištima u razvoju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. siječanj 2014. u 11:51
Thinkstock

Na svjetskim valutnim tržištima tečaj eura prema dolaru prošloga je tjedna znatno oscilirao, pa je početkom tjedna zaronio na najnižu razinu u dva mjeseca, da bi se kasnije primaknuo granici od 1,37 dolara.

Na svjetskim valutnim tržištima tečaj eura prema dolaru prošloga je tjedna znatno oscilirao, pa je početkom tjedna zaronio na najnižu razinu u dva mjeseca, da bi se kasnije primaknuo granici od 1,37 dolara.

Tečaj eura prema američkoj valuti porastao je prošloga tjedna 1 posto, na 1,3675 dolara.

Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, za 1,9 posto, na 102,30 jena, dok je cijena eura prema 'japancu' skliznula za 0,9 posto, na 139,90 jena.

Dolar je na početku tjedna jačao jer bi američki Fed već na sastanku idućega tjedna mogao smanjiti program mjesečnih kupovina obveznica za daljnjih 10 milijardi dolara, na 65 milijardi.

S druge strane, očekuje se da će Europska središnja banka još dulje vrijeme držati popustljivu monetarnu politiku i možda čak smanjiti kamate, budu li se zaoštravali uvjeti na tržištu novca.

Zbog toga je u ponedjeljak tečaj eura skliznuo na 1,3508 dolara, najnižu razinu u dva mjeseca.

"Mišljenja smo da će monetarna politika u SAD-u biti manje popustljiva i to daje podršku dolaru", kazao je Manuel Oliveri, valutni strateg u banci Credit Agricole.

Međutim, polovicom tjedna na valutnim je tržištima došlo do preokreta.

Zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva te političkih kriza u Argentini, Ukrajini i Turskoj ulagači su se počeli pojačano povlačiti s tržišta u razvoju, što je izazvalo oštar pad cijena dionica i tamošnjih valuta.

Kako se očekuje i daljnje smanjenje poticajnih monetarnih programa Feda za 10 milijardi dolara, dodatno će se smanjiti likvidnost na financijskim tržištima, koja je proteklih godina podržavala rizičnije investicije na tržištima u razvoju.

Ulagači stoga usmjeruju svoj kapital iz rizičnijih u sigurnije investicije.

Zbog toga su ojačale valute koje se smatraju sigurnim utočištima u nesigurna vremena, kao što su japanski jen, švicarski franak i euro, dok se dolar našao pod pritiskom.

U petak je u jednom trenutku tečaj eura dosegnuo 1,3699 dolara, primaknuvši se najvišoj razini u dva tjedna.

Od valuta na tržištima u nastajanju među gubitnicima se izdvajaju ruska rublja, koja se spustila na najnižu razinu u pet godina prema euru, te turska lira, koja je pala na rekordno nisku razinu u odnosu na dolar, a pod snažnim pritiskom našao se i argentinski pesos.

Komentirajte prvi

New Report

Close