Euro i dolar snažno porasli u odnosu na jen

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. siječanj 2013. u 09:48
Thinkstock

Početkom tjedna tečaj eura probio se iznad 1,34 dolara, jer su ulagači i dalje bili pod dojmom optimističnih izjava Marija Draghija.

Na valutnim je tržištima prošloga tjedna euro oslabio prema dolaru, dok su obje te valute znatno ojačale u odnosu na jen jer se očekuje agresivno popuštanje monetarne politike u Japanu. Tečaj eura prema američkoj valuti oslabio je prošloga tjedna 0,1 posto, na 1,3320 dolara, premda se na početku tjedna, po prvi puta nakon 11 mjeseci, probio iznad razine od 1,34 dolara.

 

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je, pak, 0,8 posto, na 119,95 jena, a u jednom se trenutku, po prvi puta od svibnja 2011. godine, probila i iznad 120 jena. I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj porastao 1 posto, na 90,05 jena, a u jednom je trenutku dosegnuo i 90,18 jena, novu najvišu razinu od lipnja 2010. godine. Početkom tjedna tečaj eura probio se iznad 1,34 dolara, jer su ulagači i dalje bili pod dojmom optimističnih izjava predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija od prethodnoga tjedna da u ovoj godini očekuje postupan oporavak gospodarstva eurozone.

Euro je bio podržan i time što ECB nije najavio popuštanje monetarne politike u skoroj budućnosti. "Draghijeve izjave da očekuje oporavak u eurozoni tijekom ove godine ugodno su iznenadile ulagače i poduprle tečaj eura prema dolaru, kao i prema švicarskom franku", kazao je valutni analitičar u Credite Suisseu Bernd Berg. Zbog toga je tečaj eura prema švicarskom franku dosegnuo novu najvišu razinu u posljednjih 20 mjeseci, 1,2568 franaka.

No, polovicom tjedna europsku je valutu uzdrmala izjava čelnika eurogrupe Jean-Claudea Junckera da je tečaj eura 'opasno visok'. Ipak, dan kasnije član ECB-ova vijeća za monetarnu politiku Ewald Nowotny uputio je poruku sasvim drugačijeg predznaka, ustvrdivši da tečaj eura ne predstavlja razlog za veću zabrinutost. "Nowotnyjeve izjave umirile su tržišta", kazao je valutni strateg u Commerzbanci Ulrich Leuchtmann.

I dok se tečaj eura prema dolaru kretao u relativno uskom rasponu, obje te valute snažno su porasle u odnosu na jen, jer se idućega tjedna očekuje agresivno labavljenje monetarne politike japanske središnje banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close