Euro blago oslabio prema dolaru pred ECB-ovo zasjedanje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. ožujak 2013. u 18:03
ilustracija

Euro je u srijedu oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, dan uoči zasjedanja Europske središnje banke.

Euro je u srijedu oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, dan uoči zasjedanja Europske središnje banke (ECB), pritisnut zabrinutostima da bi banka mogla nagovijestiti smanjenje kamatnih stopa u doglednoj budućnosti. U takvim okolnostima eurom se trgovalo po 1,3025 dolara, što znači da je na gubitku 0,2 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Jedinstvena europska valuta ostala je pak prema jenu nepromijenjena, te se njome trgovalo po 121,73 jena. Dolar je ojačao i prema jenu, za 0,2 posto, na 93,50 jena. U fokusu tržišta redovno je mjesečno zasjedanje ECB-a na kojem se zasada ne očekuju promjene aktualne monetarne politike.

Čelnik ECB-a Mario Draghi mogao bi ipak na tiskovnoj konferenciji, koju tržišta tradicionalno vrlo pozorno prate, signalizirati smanjenje kamatnih stopa u doglednoj budućnosti. Bančine projekcije gospodarskog rasta i inflacije u eurozoni vjerojatno će biti na niskim razinama, što ostavlja prostora središnjoj banci za smanjenje kamatnih stopa u idućim mjesecima.

"U fokusu je sutrašnje zasjedanje ECB-a. Očekuje se da će kamatne stope biti zadržane na 0,75 posto, no daleko se više govori o tome kako će zvučati Mario Draghi na tiskovnoj konferenciji", kazala je Camilla Sutton, glavna valutna analitičarka u Scotiabanku.

"Očekujemo da će ECB s vremenom manje zazirati od sniženja kamatnih stopa, ali to se neće dogoditi sutra, nego tek u travnju", dodala je.

Pozornost tržišta potom će plijeniti dvodnevno zasjedanje japanske središnje banke BOJ koje započinje također u četvrtak. Na ovotjednom sastanku ne očekuju se promjene politike pa će tržišta pažnju usmjeriti sljedećem sastanku koji će se održati početkom travnja, kada se očekuje prva revizija bančine politike pod novim guvernerom Haruhikom Kurodom.

Dolar je danas povećao dobitke prema euru i jenu, nakon što su najnoviji podaci s tržišta rada pokazali da su američki poslodavci u privatnom sektoru otvorili 198 tisuća novih radnih mjera u veljači. Takve brojke svjedoče o daljnjem poboljšanju stanja na američkom tržištu rada.

U potrazi za novim smjernicama ulagači će sada pozornost usmjeriti ključnom izvješću američke vlade o zaposlenosti koje će biti objavljeno u petak, a trebalo bi im dati još bolji uvid u stanje na tržištu rada najvećeg svjetskog gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close