Euro blago ojačao nakon rezultata ‘stres testova’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. listopad 2014. u 13:33
Thinkstock

Tečaj eura u današnjem je trgovanju na međunarodnim deviznim tržištima blago ojačao prema dolaru jer je napetost na tržištima splasnula po objavi rezultata ‘stres testova’ u bankama eurozone koji su pokazali da moraju prikupiti manje kapitala nego što su tržišta očekivala.

Tečaj eura u današnjem je trgovanju na međunarodnim deviznim tržištima blago ojačao prema dolaru jer je napetost na tržištima splasnula po objavi rezultata 'stres testova' u bankama eurozone koji su pokazali da moraju prikupiti manje kapitala nego što su tržišta očekivala.

Eurom se u takvom ozračju trgovalo po 1,2686 dolara, što znači da je ojačao 0,04 posto u odnosu na zatvaranje tržišta u petak. Time se zadržao iznad najniže razine u dva tjedna od 1,2614 dolara, na koju se bio spustio prošlog četvrtka.

U azijskom trgovanju tečaj eura nakratko je bio premašio i 1,27 dolara nakon što je u nedjelju Europska središnja banka (ECB) objavila da 25 banaka od 130 vodećih u eurozoni nije prošlo na opsežnoj provjeri stanja njihovih financija. ECB-ova analiza također je pokazala da je većina banaka od kraja prošle godine, odnosno stanja na kojem se temeljila provjera, poboljšalo stanje svojih financija.

Nudeći tako bolju sliku financijskog stanja bankarskog sektora nego se očekivalo, ECB je zaključio da su manjkovi kapitala u bankama najvećim dijelom pokriveni, što znači da im ostaje za prikupiti još svega 10 milijardi eura.

Neke trgovce devizama zabrinule su ipak izjave potpredsjednika ECB-a Vitora Constancia, koji je u nedjelju kazao da 'stres testovi' nisu uzeli u obzir mogućnost pada cijena budući da u središnjoj banci ne smatraju da će se on dogoditi.

"Ima pozitivnih vijesti iz 'stres testova', a moglo je biti puno gore. No, uopće ne uzimajući u obzir mogućnost deflacije, ako su tvrdnje Constancia točne, to bi značilo da testovi nisu potpuni, što moguće pokazuje zašto euro znatnije ne jača", tumači Neil Mellor, valutni strateg u banci Bank of New York Mellon u Londonu.

U fokusu je danas bilo i najnovije izvješće njemačkog instituta Ifo o poslovnoj klimi u Njemačkoj koje je pokazalo u listopadu daljnje pogoršanje, i to šesti mjesec zaredom.

Istoimeni indeks pritom se spustio na 103,2 boda, najnižu razinu od prosinca 2012., sa 104,7 bodova u prethodnom mjesecu.

Potražnja za rizičnijom imovinom prigušena je uoči ovotjednih sastanaka američke i japanske središnje banke. Tečaj dolara nakratko je premašio 108 jena u trgovanju na azijskim tržištima, no u kasnijoj trgovini oslabio je gotovo 0,3 posto, na 107,83 jena, u kontekstu nastavljene zabrinutosti u vezi stanja globalnog gospodarstva budući da Europa, Kina i Japan redom trpe razne probleme.

Iako su strahovi od moguće recesije u eurozoni donekle stišani, nakon prošlotjednih ohrabrujućih vijesti o poslovnim aktivnostima, malo je onih koji misle da su problemi za Europu završeni.

Fokus tržišta sada se polako preusmjerava sastancima američkog Feda i japanske središnje banke kako bi se saznalo nešto više o tome što monetarne vlasti misle u vezi najnovijih prijetnji za gospodarstvo.

"Fed će vjerojatno okončati program kupovina obveznica i ostati pri stajalištu da će kamatne stope ostati niske kroz značajno vrijeme. To bi trebalo poduprijeti rizičnu imovinu a pogoditi jen", smatra Minori Uchida, glavni valutni strateg u Bank of Mitsubishi-Tokyo UFJ.

Komentirajte prvi

New Report

Close