EU se uključio u istragu oko manipuliranja Liborom

Autor: Antonela Zečević , 03. svibanj 2011. u 22:00

Nakon Washingtona, Tokija te Londona i Bruxelles poslao upite bankama u kojima moraju objasniti pravila prema kojima računaju referentnu kamatnu stopu za financijske proizvode vrijedne 350.000 mlrd. dolara

U istragu o manipulaciji referentnom kamatnom stopom Liborom (London interbank offered rate) od strane banaka uključila se i Europska unija preko svog antitrustovskog regulatora, prenosi Bloomberg.

Nakon pokretanja istrage od strane američkih, japanskih i britanskih regulatora, Europska komisija (EK) je bankama sudionicama u izračunavanju Libora poslala zahtjev za objašnjenjem načina na koji ga izračunavaju. Tijekom prošlog tjedna EU regulatori su počeli sa istragom u Goldman Sachsu, JPMorgan Chaseu i 14 drugih investicijskih banaka. Jedna od njih, treća najveća britanska banka po veličini imovine, Barclays, izjavila da surađuje sa američkim i britanskim regulatorima u toj istrazi. Istraga je usmjerena na izračunavanje Libora za američki dolar, u razdoblju od 2006. do 2008. odnosno neposredno prije i tijekom financijske krize. Glasnogovornica EK je odbila komentirati istragu.“Dobra vijest je da je Europska komisija napokon počela istraživati ovakvo ponašanje na tržištu novca”, izjavio je direktor Udruge nacionalnih skupina dioničara EuroInvestors, Guillaume Prache. Libor je međubankovna ponudbena i promjenjiva kamatna stopa koja se obračunava na međusobne kredite banaka. Koristi se kao mjerilo za izračunavanje financijskih proizvoda vrijednih 350 tisuća milijardi dolara, a izračunava ga Britansko udruženje bankara temeljem informacija koje dobiva od svjetskih banaka.

Manipulacije

Sumnje još od 2008.
Još je 2008. godine Međunarodna banka za poravnanja (BIS) ispitivala manipuliranje Liborom. Raskrinkavanjem naviših i najnižih stopa koje su banke navodile u svojim izvješćima BIS je došao do zaključka, i u to vrijeme izvjestila, da se Liborom možda manipuliralo s ciljem smanjenja utjecaja krize. Nove istrage oko Libora Međunarodna banka za poravnanja nije htjela komentirati.

Komentirajte prvi

New Report

Close