EU regulator dobio više ovlasti

Autor: Tomislav Pili , 21. rujan 2017. u 22:01
Reformiraju se i europska nadzorna tijela/FOTOLIA

ESMA će nadzirati indekse i dio investicijskih fondova, a koordinirat će i istragu burzovnih prijevara.

Europska komisija predstavila je reformu financijskog nadzora u Europskoj uniji koja bi trebala promovirati daljnju integraciju tržišta kapitala nakon izlaska Velike Britanije iz članstva. Prijedlozi Bruxellesa također uključuju korake za ojačavanje razvoja tvrtki iz sektora financijskih tehnologija.

Više područja
Kako stoji u priopćenju, Komisija je predložila da europski financijski regulator, Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) dobije ovlast izravnog nadzora u nekoliko područja financijskih tržišta. U području podataka s tržišta kapitala ESMA će autorizirati i nadzirati najvažnije europske indekse vrijednosnica te oodbravati upotrebu indeksa koji se izračunavaju izvan EU.

To će, po mišljenju Bruxellesa, unaprijediti i harmonizirati nadzor indeksa pomoću kojih se određuje cijena financijskih instrumenata ili ocjenjuje izvedba investicijskih fondova. U svrhu olakšavanja pristupa kapitalu za kompanije ESMA će odobravati u određenim slučajevima prospekte uvrštenja, kao i prospekte kompanija izvan Unije koje žele izlisttai dionice na europskim burzama. Europski regulator nadzirat će i europske investicijske fondove, a imat će i veću ulogu u koordiniranju istraga burzovnih prijevara. Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis izjavio je u Bruxellesu kako se financijska tržišta ubrzano mijenjaju. 

Pragmatični prijedlozi
"Integriraniji financijski nadzor učinit će ekonomsku i monetarnu uniju učinkovitijom. Ovi pragmatični prijedlozi omogućit će da europske kompanije lakše prekogranično posluju i izgrade povjerenje potrošača", kazao je Dombrovskis.

Osim toga, europskim nadzornim tijelima (ESA) omogućit će se neovisnije donošenje odluka od nacionalnih interesa kroz uvođenje novog sustava upravljanja kroz Izvršne odbore sa stalnim članovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close