EU priprema izmjenu propisa za telekomunikacijski sektor

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. travanj 2015. u 15:45
Foto: Thinkstock

Europska komisija planira u izmjenama propisa za telekomunikacijski sektor uzeti u obzir pojačanu konkurenciju kabelskih operatera i alternativnih usluga poput WhatsAppa, doznaje Reuters.

Europska komisija planira u izmjenama propisa za telekomunikacijski sektor uzeti u obzir pojačanu konkurenciju kabelskih operatera i alternativnih usluga poput WhatsAppa, doznaje Reuters.

Operaterima konkuriraju pružatelji OTT usluga "koji ne podliježu istom regulatornom režimu" pa je nužno kreirati "pravedno i dalekovidno regulatorno okruženje za sve usluge", navodi se u nacrtu strategije Europske komisije za uspostavu jedinstvenog europskog tržišta digitalnih usluga.

OTT usluge obuhvaćaju audio i vizualni sadržaj i poruke, kao i komuniciranje u oblaku, a isporučuju se preko "otvorenog" Interneta, bez posredovanja telekomunikacijskih operatera. Među vodećim su kompanijama u tom sektoru Netflix, Skype i YouTube.

Kompanije poput Orangea i Deutsche Telekoma već dugo traže blažu regulativu kako bi u uvjetima višegodišnjeg pada prihoda i konkurencije novih kompanija mogle ulagati u osuvremenjivanje mreža. Posebno ističu pojačanu konkurenciju usluga poput Skypea i WhatsAppa.

Razmatra se tako da se, primjerice, Skypeu uvede obveza besplatnih poziva hitnim službama, kakve moraju pružati tradicionalni telekomunikacijski operateri, navodi Reuters koji je dobio na uvid nacrt europske strategije.

EK je superbrzi širokopojasni pristup Internetu uvrstio među investicijske prioritete, ali etablirane kompanije upozoravaju da aktualni propisi ne predstavljaju poticaj za ulaganje u osuvremenjivanje mreža.

Tvrde da će konkurenciji morati osigurati pristup tim mrežama, što alternativni operateri opovrgavaju. U Bruxellesu prema dokumentu koji je Reuters dobio na uvid ipak smatraju da etabliranim kompanijama "po svemu sudeći nedostaje poticaja za prekomjerno širenje bakrenih mreža čija je vrijednost u međuvremenu smanjena".

Komisija će objaviti prijedloge reforme regulative iduće godine, stoji u dokumentu. Potpredsjednik Komisija Andrus Ansip trebao bi objaviti svoju strategiju za jedinstveno tržište digitalnih usluga 6. svibnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close