EU banke strahuju zbog Feda

Autor: Tin Bašić , 11. veljača 2014. u 22:01
Neke banke razmišljaju čak i o preseljenju poslovanja izvan djelokruga američkih regulatora/FOTOLIA

Već godinama američki regulator ‘pegla’ pravila, a sve je počelo 2011. kada je Deutsche bank promijenio status svoje glavne podružnice.

Europske banke razmišljaju kako ublažiti udar od novih američkih pravila financijske sigurnosti koji bi trebali stupiti na snagu iduće godine.

Potezi europskih kreditora reakcija su na novu regulativu koju Savezne rezerve planiraju uvesti prema kojoj će američke podružnice europskih banaka morati biti bolje kapitalizirane i svake godine bi bile podložne stres testu, piše Financial Times. Naime, banke staroga kontinenta godinama su poslovale na puno manjoj kapitalnoj bazi od svojih američkih rivala. Među taktikama koje banke razmatraju je, a spominju se britanski Barclays, njemački Deutsche bank i švicarski UBS, mogućnost jačanja američkih podružnica na način da matica od njih otkupi dug. Druge banke razmišljaju o tome da prodaju imovinu, a neke čak i o preseljenju poslovanja izvan djelokruga američkih regulatora. Šefovi banaka tvrde da svi koraci koji se razmatraju su legitimni načini pridržavanja zakonskih okvira i sve rigoroznijih propisa, a istodobno ne šteteći svojim dioničarima.

Fed bi nova pravila trebao objaviti u nadolazećim tjednima, no stupit će na snagu najranije početkom 2015. godine. Uz dodatan kapital i obvezne stres testove, nova pravila izložit će banke strožem nadzoru Feda. Već godinama američki bankarski regulator "pegla" nova pravila, a sve je počelo 2011. kada je Deutsche bank najavio da će promijeniti status svoje glavne američke podružnice Taunus Corp kako bi izbjegli odredbe zakona Dodd-Frank (prema tom zakonu, strane banke moraju imati najmanje 50 milijardi dolara imovine). Od tada su europske banke žestoko lobirale da Fed smanji svoje namjere jer bi novim pravilima najveći EU kreditori upumpavanjem kapitala morali pretrpjeti milijarde dolara gubitka.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kako na ove poteze FED-a danas gleda Michel Albert poznati francuski ekonomist, autor knjige Kapitalizam protiv kapitalizma??? Što bi nakon ovih poteza FED-a prepravio u svojoj knjizi? Da li bi i dalje zadržao teze o humanijem rajanskom modelu kapitalizma? Tko je sad Juniona, a tko Venera? Tko je sada svoj model utemeljio na „kratkoročnom financijskom profitu“ a tko je svoj model utemeljio na „vrednovanju kolektivnog uspjeha, konsenzusu i dugoročnosti“???? Tko je sada pčela a tko mrav???? I tako dalje i tako bliže????!!!!

New Report

Close